Üzleti tippek

Kreatívabb plakátokat az utcára

A szakma egy része sűrítené a plakátkihelyezéseket.

Minőségi felületek, rövidebb kampányidőszak, egységes kategorizálás, a tervező-rendszerek használata valamint erős marketingmunka szükséges ahhoz, hogy tovább lehessen növelni a köztéri reklámok részesedését a marketingkommuni-kációra fordított összegekből – vélték a résztvevők a Magyar Közterületi Reklám Szövetség (MKRSZ) novemberi Plakát Café rendezvényén

Az MKRSZ idei harmadik rendezvénye az elnök, Hidvéghy Melinda bevezetőjével indult, aki elmondta: habár már most kijelenthető, hogy a köztér 2006-ban jó évet zárt, az állandóan ilyen módon hirdető ügyfelek száma viszonylag kevés. A meghívott előadók – Bognár Tamás, a Magna Global Hungary és Mondok Árpád, az MC MediaCompany ügyvezető igazgatója – és a rendezvény résztvevői ezután élénk eszmecsere keretében közösen keresték a választ arra: hogyan használha-tóak ki még inkább a köztéri hirdetésekben rejlő lehetőségek?

„A köztéri eszközök még a digitális korszakban is tömegeket tudnak elérni” – hangzott el a Magna Global Hungary ügyvezető igazgatójának megállapítása a közeljövőbe mutató tendenciákkal kapcsolatban. A televíziós csatornák nézőkö-zönsége rétegződik, a lapok és a rádióadók olvasóinak illetve hallgatóinak száma pedig csökken. Egyedül az internethasználat nő, és új technológiákon alapuló tar-talomszolgáltatási lehetőségek (pl. mobiltévé) jelennek meg. Mivel viszont az emberek továbbra sem fognak otthon ülni, a köztéri hirdetések a jövőben is el-érik őket. A köztéren azonban – az előrevetíthető technikai versengés helyett – a tartalomra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hangoztatta Bognár Tamás

Mondok Árpád szerint erőteljesen kommunikálni kell a hirdetők felé, hogy a köz-téri reklámok is mérhetőek, vannak mutatók, amelyek alapján összehasonlíthatók a tévés megjelenésekkel, és kiszámíthatóvá teszik a kampány eredményeit. „Sok ügyfél sem a médiaügynökségtől, sem a kutatócégtől, sem a felülettulajdonostól nem hallott arról, mi az a kontaktusszám. Ezen kell változtatni: megismertetni velük a rendszert és mellette marketingtevékenységet kezdeni a köztér népsze-rűsítése, előnyeinek ismertetése érdekében” – hangsúlyozta az MC MediaCompany ügyvezető igazgatója.

Habár a köztéri kutatás a világon mindenhol gyerekcipőben jár, Magyarország az élmezőnybe tartozik ezen a téren. A Szonda Ipsos az egri Reklámkonferencián már bemutatta digitális lözterületi szimulációs és elemzési rendszerét, amely mostanra érett meg arra, hogy az ügyfeleknek is demonstrálják működését – hallhatták a Plakát Café vendégei a kutatócég képviselőjétől – tudatta szerkesz-tőségünkkel az MKRSZ.

Abban mindenki egyetértett, hogy a köztéri szakma fejlődéséhez elengedhetet-len, hogy növelni tudják a minőségi elérést. Mivel a felhasználható felületek szá-ma véges, a roll-up rendszerű, több plakátot megjelenítő illetve LED-es, diódás és hasonló eszközöket kell elhelyezni a kiemelt helyeken. Szintén fontos előrelé-pést jelenthet a kéthetes kampányperiódusra történő átállás. Hazánkban jelenleg általában havi kampányokat lehet rendelni. A plakátokat és az egyéb bérelhető felületeket minden hónap 1-je és 3-a között cserélik le.

Az Európában – Magyar-országot és Bulgáriát kivéve – elterjedt maximum kéthetes megjelenésre való váltás a szakma közös érdeke: a rövidebb kampányok ugyanis növelik a kontak-tusszámot és csökkentik a reklámkerülési hajlandóságot, ráadásul több bevételt eredményeznek. Fontos az is, hogy a kéthetes periódus kreatívabb hirdetésekre is lehetőséget nyújt.

A Plakát Café résztvevőinek tapasztalatai azt mutatják, hogy több-kevesebb kivétellel a reklámozó cégek is támogatnák a kezdeményezést, valamint a hirdetéskihelyezők, a nyomdák és a hatásvizsgálatot végzők is bírnák az ütemet. A felülettulajdonosok egyedül a hirdetések 23-24 százalékát adó ke-reskedelmi láncok eltérő kampányciklusaitól tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik