Üzleti tippek

Az EBRD mongol kisvállalkozásokat támogat

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) aláírta első hitel-megállapodását Mongóliával, és továbbiak várhatók, mivel Európa és a világ fokozatosan felfigyel az ásványkincsekben igen gazdag ország befektetési lehetőségei iránt. A fejlesztésekbe magyar cégek is bekapcsolódhatnak.

Az EBRD első lépésként 5 millió dollár hitelt nyújt a mongol XacBanknak, a pénzt elsősorban a kis- és középvállalati szektor erősítésére szánják, mikrohiteleket oszthat belőle a pénzintézet. Egy másik, egymillió dolláros hitelt export-import ügyletek finanszírozására lehet felhasználni. A megállapodás jelzi az EBRD szemléletváltását is. A bank a jövőben a gazdaságilag már megizmosodott kelet-európai országok helyett inkább a távolabbi térségek szegényebb országaira összpontosítja figyelmét.

A Franciaországnál háromszor nagyobb területű, de csak 2,6 millió lakosú ázsiai országban, Mongóliában elsősorban a bányászat indult fejlődésnek a jelentős érc- és ásványkincskészleteknek köszönhetően. A bányászat mellett a mezőgazdaság, azon belül főleg az állattenyésztés a fő megélhetési forrás, ezek a GDP 20 százalékát adják, de feljövőben van az idegenforgalom is.

A gazdasági szerkezet korszerűsítésének finanszírozására a kormány azt tervezi, hogy a hamarosan kibocsátják az első államkötvényt a nemzetközi tőkepiacon, 500 millió dollár értékben.

Mongólia gazdasága a magyar vállalatok számára is nyújt lehetőségeket. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke augusztus végén járt Mongóliában, és szóba került, hogy magyar cégek bekapcsolódhatnának a legsürgetőbb infrastrukturális beruházásokba, többek között az útépítésben, a csatornázásban és a távfűtésben. Felmerült egy buszösszeszerelő üzem létrehozatalának a gondolata is.

Mongóliában is polgári demokratikus átalakulás zajlott le az 1990-es évek elején, de a korábban kizárólagosan uralkodó Mongol Népi Forradalmi Párté most is a legtöbb képviselői mandátum a parlamentben, amelyet Nagy Állami Hurálra kereszteltek át – azelőtt Nagy Népi Hurál volt a neve –, jóllehet a 2004-es választások nyomán a Mongol Népi Forradalmi Párt képviselőinek száma 38-ra csökkent az addigi 72-ről a 76-tagú parlamentben. Mongólia kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekszik két nagy szomszédjával, Oroszországgal és Kínával, és az utóbbi időben javult Washingtonhoz fűződő viszonya is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.