Üzleti tippek

Az EBRD mongol kisvállalkozásokat támogat

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) aláírta első hitel-megállapodását Mongóliával, és továbbiak várhatók, mivel Európa és a világ fokozatosan felfigyel az ásványkincsekben igen gazdag ország befektetési lehetőségei iránt. A fejlesztésekbe magyar cégek is bekapcsolódhatnak.

Az EBRD első lépésként 5 millió dollár hitelt nyújt a mongol XacBanknak, a pénzt elsősorban a kis- és középvállalati szektor erősítésére szánják, mikrohiteleket oszthat belőle a pénzintézet. Egy másik, egymillió dolláros hitelt export-import ügyletek finanszírozására lehet felhasználni. A megállapodás jelzi az EBRD szemléletváltását is. A bank a jövőben a gazdaságilag már megizmosodott kelet-európai országok helyett inkább a távolabbi térségek szegényebb országaira összpontosítja figyelmét.

A Franciaországnál háromszor nagyobb területű, de csak 2,6 millió lakosú ázsiai országban, Mongóliában elsősorban a bányászat indult fejlődésnek a jelentős érc- és ásványkincskészleteknek köszönhetően. A bányászat mellett a mezőgazdaság, azon belül főleg az állattenyésztés a fő megélhetési forrás, ezek a GDP 20 százalékát adják, de feljövőben van az idegenforgalom is.

A gazdasági szerkezet korszerűsítésének finanszírozására a kormány azt tervezi, hogy a hamarosan kibocsátják az első államkötvényt a nemzetközi tőkepiacon, 500 millió dollár értékben.

Mongólia gazdasága a magyar vállalatok számára is nyújt lehetőségeket. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke augusztus végén járt Mongóliában, és szóba került, hogy magyar cégek bekapcsolódhatnának a legsürgetőbb infrastrukturális beruházásokba, többek között az útépítésben, a csatornázásban és a távfűtésben. Felmerült egy buszösszeszerelő üzem létrehozatalának a gondolata is.

Mongóliában is polgári demokratikus átalakulás zajlott le az 1990-es évek elején, de a korábban kizárólagosan uralkodó Mongol Népi Forradalmi Párté most is a legtöbb képviselői mandátum a parlamentben, amelyet Nagy Állami Hurálra kereszteltek át – azelőtt Nagy Népi Hurál volt a neve –, jóllehet a 2004-es választások nyomán a Mongol Népi Forradalmi Párt képviselőinek száma 38-ra csökkent az addigi 72-ről a 76-tagú parlamentben. Mongólia kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekszik két nagy szomszédjával, Oroszországgal és Kínával, és az utóbbi időben javult Washingtonhoz fűződő viszonya is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik