Üzleti tippek

Az ombudsmanhoz és a MÚOSZ-hoz fordult az MTV

Állásfoglalást kért a Magyar Televízió (MTV) hírigazgatója az ombudsmantól és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökétől arról: korlátozható-e a hírműsorokban közreműködők szólás- illetve véleménynyilvánítása - közölte a közszolgálati médium.

Kert Attila levélben fordult Takács Alberthez, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyetteséhez és Eötvös Pálhoz, a MÚOSZ elnökéhez. A kérdések között szerepel, milyen mértékben korlátozhatók a hírműsorokban közreműködő újságírók, riporterek, szerkesztők, különösen a híreket közlő műsorvezetők szólás-, illetve véleménynyilvánítást érintő alkotmányos jogai a közszolgálatiság és függetlenség garantálása érdekében.

A hírigazgató arra is választ vár, korlátozható-e az említett műsorkészítők passzív megjelenése vagy aktív részvétele társadalmi vagy politikai rendezvényeken, továbbá alkotói tevékenysége művészeti, illetve oktatási területen. Továbbá korlátozható-e a közszolgálati műsorkészítők véleménynyilvánítási szabadsága közügyeket érintő kérdésekben. Közölhetnek-e társadalmi ügyeket érintő, személyes érzéseket tükröző publicisztikai írásokat más médiumokban vagy sajtóorgánumokban, olyan publicisztikai írást, amely politikai szereplőkre vonatkozó, direkt vagy indirekt értékelést, véleményt tartalmaz, illetve olyanokat, amelyekben direkt vagy indirekt politikai állásfoglalás van.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke szerint e kör művészeti, oktatási tevékenysége nem korlátozható, ameddig annak nincsen politikai tartalma, ahogy politikai rendezvényeken még passzívan sem vehetnek részt álláspontja szerint. „A vállalati kultúra egy ilyesmit eleve, szokásjogon keresztül kellene, hogy szabályozzon” – mondta Eötvös Pál, hozzátéve, a munkaszerződésbe „illik” egy önkorlátozási passzust beiktatni. Példaként említette, hogy „egy állatvédő szervezet lapjának főszerkesztője nyilván ne járjon bikaviadalra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik