Üzleti tippek

Hiteltipp: Duplázó Széchenyi

A Széchenyi-kártyához kapcsolódó bankszámláról

• átutalást lehet teljesíteni
• bankfiókban vagy pénzkiadó automatából készpénzt lehet felvenni
• ki lehet egyenlíteni kártyával lebonyolított vásárlás ellenértékét
• a számlára készpénzt lehet befizetni
• átutalás írható jóvá
• a számla egyenlege vagy a hitelkeret egyéb módon felhasználható

Áprilistól az eddigi 10 millióról 25 millió forintra nőtt a Széchenyi-kártya révén felvehető hitel összege, s ezzel párhuzamosan a hiteldíja 1,2 százalékponttal 9,17 százalékra csökkent. A korábbi, háromhavi Bubor (budapesti bankközi kamatláb) plusz 5 százalékos éves kamat Bubor plusz 4 százalékra mérséklődött, a kezelési költség évi 1 százalékról 0,8 százalékra. Az ügyfeleknek azonban még ennyit sem kell fizetniük, hiszen az állam az év végéig 2 százalékpont, 2007-ben pedig 1 százalékpont kamattámogatást nyújt a konstrukció ösztönzésére.

Üröm az örömben, hogy a kamattámogatás csak a 10 millió forint alatti hitelrészre szól, az e fölötti hányadra nem, ráadásul – jelen állás szerint – 2008-tól meg is szűnne. Eredetileg 2006 végén szintén kifutott volna az állam által nyújtott, a Széchenyi-kártyához kötelezően megkötendő garancia díjtámogatása. A gazdasági tárca (GKM) friss döntése szerint azonban az állam 2010 végéig változatlanul magára vállalja a garanciadíj 50 százalékának terhét.

További jó hír, hogy csökken maga a garanciadíj mértéke is: a hitelért készfizető kezességet vállaló Hitelgarancia Zrt. ugyanis az eddigi 1,8 százalékról 1,5 százalékra csökkentette. Ráadásul úgy, hogy közben a garantált hitelrész 73 százalékról 80 százalékra nőtt. Akár azonnal 25 milliós hitelkártyára cserélhetik eddig 10 milliós hitelkártyájukat azok, akiknek a hitelképessége ennek a szintnek is megfelel. „A legmagasabb kölcsönszint nyújtásához a folyamodó cégnek azért legalább 75–100 millió forintnyi előző évi árbevételt kell igazolnia” – mondta Krisán László, a Széchenyi-kártyák kibocsátását koordináló KA-VOSZ Rt. vezérigazgatója.

A feltételek kedvezőbbé válása nyomán a kártyát eddig kínáló Erste Bank, Magyarországi Volksbank, MKB Bank, OTP Bank és 107 takarékszövetkezet mellett újabb 11 bank jelezte a KA-VOSZ-nál: bekapcsolódna a forgalmazásba. A kölcsönt vissza nem fizetők aránya alacsony (a mintegy 53 ezer kártyaszerződésből mindössze 750), ezért a bankok zöme a hitellimit emelése ellenére várhatóan nem fogja az eddigiek mellett pótfedezetek (például ingatlan) bevonására kérni az ügyfeleket. Az eddiginél várhatóan kissé szigorúbb hitelbírálat ellenére a szervezők ígérik, hogy a dokumentumok benyújtását követő mintegy 2 hét alatt a vállalkozók megkapják Széchenyi-kártyájukat.
A kártya igényléséhez a vállalkozónak pénzforgalmi számlát kell nyitnia valamelyik forgalmazó hitelintézetnél. A számlavezetés a bankok egyedi kondícióitól függő költségekkel jár, cserébe viszont az ügyfél számos számlaszolgáltatást is kap. A Széchenyi-kártyára nem jogosult cégek pedig változatlanul a bankok üzleti hitelkártyái között válogathatnak.

Forrás: Ka-VOSZ Rt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik