Üzleti tippek

Javult a cégek hitelfelvevő képessége

A vállalkozások finanszírozását segítő Sikeres Magyarországért hitelprogramban az utóbbi négy évben 75 ezer vállalkozás 612 milliárd forint hitelt, tőkét, pályázati pénzt kapott – hangsúlyozta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön, a 25 millió forint hitel felvételét lehetővé tevő Széchenyi Kártya bevezetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Összehasonlításként Kóka elmondta: az ezt megelőző négy évben 18 ezer vállalkozás kapott 71 milliárd forintnyi pályázati pénzt, hitelt, tőkét. A miniszter úgy ítélte meg, hogy a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelfelvevő képessége az utóbbi években növekedett, jelenleg a kkv-k 3 ezer milliárd forintnyi külső forrást tudnak bevonni növekedésük finanszírozására.


A Széchenyi Kártya a legsikeresebb

A miniszter a sajtótájékoztatón a hitelprogramon belül az egyik legsikeresebb terméknek nevezte a Széchenyi Kártya-konstrukciót, amely révén 55 ezer vállalkozás tudott kedvező feltételek mellett hitelhez jutni, de szerinte számuk elérheti a 100-150 ezret is.

A miniszter ennek alátámasztására elmondta, hogy 2004-ben 2003-hoz képest a magyarországi kkv-k árbevétele 40 százalékkal, profittermelő képességük 50 százalékkal nőtt. A miniszter kitért arra, hogy 2005-ben mintegy 100 ezer cég tartozott az egyszerűsített vállalkozói adó körébe. Rámutatott: ebben a kormányzati ciklusban sikerült bevezetni egy olyan adónemet, amely az elvonások csökkentésével, egyszerűsítésével igyekszik a kkv-kat segíteni.


Sok ezer milliárd, sok ezer munkahely

A szaktárca vezetője ismertette: számításuk szerint a következő hét évben az európai uniós pályázati források közül gazdaságfejlesztésre magyarországi társfinanszírozással együtt 2,5 ezer milliárd forint jut. Kóka János elmondta, hogy az utóbbi négy évben külföldi befektetések révén Magyarországon 16-18 ezer új munkahely keletkezett, és emellett 30-40 ezer új munkahely jött létre a kis- és középvállalkozásoknál. Emögött húzódik meg, hogy a magyar kkv-k megkapták a lehetőségét, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi gazdaságba.

Krisán László, a KA-VOSZ Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Széchenyi Kártyával cél a működőképes vállalkozások továbblépésének támogatása. Tájékoztatása szerint eddig 73 ezer Széchenyi Kártyát igényeltek az indulás óta. Az 55 ezer átadott kártya révén 237 milliárd forint hitelt igényeltek a vállalkozások. A szigorú rendszer következtében eddig a vállalkozások 2 százalékánál volt gond a hitel visszafizetésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik