Üzleti tippek

Outdoor monitor





Outdoor monitor 1
Táblázatok

Outdoor monitor 1
Outdoor monitor 3

A 2006. év első negyedévének utolsó hónapja egyértelműen a politikai kampányolás jegyében zajlott, ami által talán soha nem látott kihasználtságot mondhat magáénak szinte kivétel nélkül minden médiatulajdonos minden standard médiafelület esetében. Ez a helyzet nyilvánvalóan jó hatással van a piacra, mozgásba lendíti, és szerencsés esetben felhívja a figyelmet a köztéri médiára, azonban nagyon könnyen egyfajta telítettségérzést és ellenállást is kiválthat a médiafogyasztókból.

A csupán citylight felületeket használó hirdetők közt az élre ismét a kereskedelmi szektor résztvevői kerültek; a többi szektorból csak egy-egy szereplő mondhat magáénak azonos médiafelületekből álló, nagy darabszámú hirdetést. Ezek közé tartozik a kozmetika-, a divat- valamint a banki szektor; üdítő kivétel, hogy a LifeStyles óvszer is igen erős hirdetési stratégiát választott a termék kivételes helyzete és megítélése ellenére. Óriásplakát-kampányok esetében a toplistán 50 százalékos arányban vannak jelen a gépjárműgyártók, ami szintén erősebb jelenlétet mutat az eddig megszokott tendenciáktól. Helyt kaptak még az első tízben a kereskedelmi láncok, a bank-, illetve a telekommunikációs szektor is.

A legnagyobb áttörést, és így több „leg”-et is a vegyes médiahasználók érték el: a toplista első négy helyezettje a négy legnagyobb politikai párt lett; összességében a teljes standard felületek közel 25 százalékán találtunk politikai hirdetést. Ez a szám nem csupán aggregáltan tűnik soknak, megdöbbentő tény az is, hogy a piac negyedét kitöltő politikai hirdetések közel 70 százalékán egy politikai erő volt jelen – így produkálva minden idők legnagyobb közterületi kampányát –, a maradék 30 százalékon osztozott a másik 3 parlamenti párt. A több médiatípust használó kampányok esetében a legjelentősebb változást nem nagy meglepetésre szintén az erőteljes politikai megjelenés hozta. Helyet kaptak még ezen a listán a telekommunikáció képviselői, valamint két üdítőmárka is, arányuk azonban a fentiekhez képest elenyésző.

A Full Monitoring módszertana:
A Full Monitoring az OM Audit havi rendszeres felmérése, amelynek adatgyűjtése minden hónap 6-a és 11-e közt készül. Az adott periódusban az OM Audit felmérői meglátogatják az összes, ismert tulajdonosú standard (euro és avenir méretű óriásplakátok, citylight- és midilight-berendezések, magnum- és backlite-felületek és hirdetőoszlopok) magyar közterületi hirdetőeszközt, s azok minden felületét lefényképezik. Ezen fényképek alapján a kutatók minden felületen azonosítják az oda kihelyezett kreatívot, s kiegészítő információkkal ellátva helyezik be egy lekérdező szoftverrel könnyen elemezhető adatbázisba.
A felmérés teljes körű, azaz mintavételi hibája nincs. Ugyanakkor természetszerűleg nem tartalmazza azokat a kéthetes, hóközi kampányokat, amelyek még nem voltak kiragasztva a felmérési időszakban. Ugyanezen okból a késve kiragasztott kampányok adatai is csak részben jelennek meg az adatbázisban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik