Üzleti tippek

Ipsos POSTerTEST – 2005. december





Ipsos POSTerTEST – 2005. december 1
Táblázat

Ipsos POSTerTEST – 2005. december 1
Ipsos POSTerTEST – 2005. december 3

E hónapban a legmagasabb észlelési értéket a Media Markt „Tibi bácsi ezt is elintézte” kampánya érte el (64%). A politikai pártok által kihelyezett hirdetések közül a legmagasabb észlelési értéket a Fidesz hirdetései érték el (63,7%), amely az összes kampány között is a második helyen végzett, és kategóriájában az eddigi legjobb értéket érte el.

A tetszési mutató tekintetében a Lexus kampánya bizonyult a legsikeresebbnek (84,3%), valamint termékcsoportjának elmúlt egy évben mért legjobb eredményét érte el a Kika (72,6%), a Ballantine”s (68,3%) és a Chio Sticletti (65,2%) kampánya.
A legjobb azonosítási értéket az OBI „ragasztópisztoly” (86,6%) kampánya érte el, termékcsoportjában pedig a Törley (80%) illetve a Nescafé (77,7%) az elmúlt év legjobb eredményét érte el. A politikai hirdetések közül a Fidesz kampánya (79,4%) érte el a legjobb azonosítási értéket.

A közterületi hirdetések érzékelésében az elmúlt években jelentős mértékű változás állt be. Az egyre több felületen megjelenő, egyre többféle hirdetések komoly hatással voltak a kampányok észlelésére és értékelésére. A POSTerTEST kutatásban szereplő adatok segítségével ez a változás jól nyomon követhető. Általános tendencia, hogy az egyes kampányok észlelése és azonosítása annak ellenére rosszabb a tíz, tizenkét évvel korábbi időszakhoz képest, hogy a mért kampányok átlagosan több felületen vannak kint most, mint régebben. A rosszabb észlelés és azonosítás mellett megfigyelhető egy, a plakátok tartalmára vonatkozó kritikusabb attitűd is, hiszen jelentősen csökkentek a tetszési és aktivizálási mutatók is. Az azonban világosan megfigyelhető, hogy a mutatók elmúlt két három évben fokozatosan javulnak. Mindazonáltal, bár az általános tendencia jellemző a piac egészére, mértékében jelentős különbségek vannak az egyes szektorok között, illetve a kampányok összetettségét vizsgálva. Így például az autóreklámok megítélése az elmúlt évek során sokkal stabilabb, mint más szektorok hirdetéseinek megítélése.

A Szonda Ipsos 1992 óta végez havi rendszerességgel óriásplakát hatásvizsgálatot, 2004-ben már a citylight-okra is kiterjedt a kutatás. A vizsgálat mintája 800 fős, a megkérdezettek összetétele reprezentálja a nagyvárosok 15–70 év közötti lakosságát. A plakátokat érintőképernyős laptopokon mutatják be digitális formátumban a márkanév letakarásával. A kérdésekből számos mutatót képeznek, melyek közül a táblázat az alábbiakat mutatja be:
Észlelés: azok százalékos aránya, akik a bemutatott fotó alapján úgy emlékeztek, hogy látták a plakátot.
Tetszés: azok százalékos aránya, akiknek tetszett a plakát.
Azonosítás: azok százalékos aránya, akik helyesen nevezték meg az általunk letakart szót (vagyis a márkát), azok közül akik látták a plakátot.

A táblázatban azokat a kampányokat tüntettük fel, amelyek az egyes mutatók szerint a legjobbak voltak az adott hónapban. A saját érték mutatja az adott kampány által elért hatáseredményeket. A termékcsoport átlag a megelőző egy évben vizsgált, azonos termékcsoporthoz tartozó összes kampány átlagát fejezi ki. Emellett feltüntettük azt is, hogy a megelőző egy évben hány százalékot ért el a termékcsoport legrosszabbul, illetve legjobban teljesítő kampánya. A csillaggal jelölt kampányok a megelőző egy év legsikeresebb kampányai voltak az adott termékcsoporton belül. N a.-tal jelöltük azokat a kampányokat, amelyek termékcsoportjában az elmúlt egy évben nem szerepelt a mérésben más kampány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik