Üzleti tippek

Hiteltipp: Munkahelyteremtő forintok

Novemberben az OTP Bank és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) után újabb hazai pénzintézet, az Erste kötött – 30 millió euró összegű – refinanszírozási megállapodást az Európa Tanács szociális programok ösztönzésével foglalkozó multilateriális fejlesztési bankjával, a CEB-vel. Utóbbi egyik fő célja a kis- és középvállalkozók (kkv-k) munkahelymegtartásának és munkahelyteremtésének finanszírozása.

Az OTP Banknál a 2003 júniusa után megkezdett, s e célt szolgáló beruházásokra igényelhető e kölcsöntípus (azaz a hitel részben akár a korábban igényelt beruházási hitelek kiváltására is fordítható). Az összesen 100 millió eurónyi CEB-kerettel sáfárkodó OTP Banknál e hitel maximum 10 éves futamidejű, változó kamatozású lehet, mértéke a beruházás legföljebb 50 százalékára rúghat, devizanemét tekintve pedig forintban, euróban és svájci frankban vehető fel.

F

A CEB-hitel igénylésének 5 feltétele:


• A cég teljes munkaidejű foglalkoztatotti létszáma legföljebb 500 fő;

• A mérlegfőösszeg maximum 75 millió euró;

• Nem kkv-körbe tartozó tulajdonosok részesedése a saját tőkéből maximum egyharmadnyi;

• Nem mezőgazdasági tevékenység;
A beruházás nettó maximumköltsége 20 millió euró
Forrás: bankok közlései

orinthitelnél a kamat a bank legjobb adósainak számított kamatával (prime rate) egyezik meg, ami jelenleg 11,25 százalék, vagy a 6,53 százalékos 12 hónapos hazai bankközi kamatláb (Bubor) plusz 2–4 százalék lehet. Deviza esetében a londoni vagy az uniós bankközi kamatláb (Libor vagy Euribor) plusz maximum 3,5 százalékot kérnek, az igénylő kockázataitól függően.
Az Erste Bank reményei szerint egy éven belül kihelyezi 5–10 éves futamidejű, versenytársával megegyezően szintén háromféle devizanemben kínált kölcsönét. A kamatot itt (is) egyedileg állapítják meg, de az előzetes ígéretek szerint az olcsó forrásszerzésnek köszönhetően várható, hogy 1–3 százaléknál nagyobb mértékben nem haladja meg a bankközi kamatlábat. A CEB-kölcsön az Erste Banknál akár több beruházásra is felvehető, a cégcsoportok tagjai külön-külön is igényelhetik a hitelt, amelynek összege itt minimum 100 ezer euró lehet, de nem haladhatja meg a 2,5 millió eurót.

Az MFB a Sikeres Magyarország Hitelprogramba beillesztett bármely kölcsönét hajlandó az Európa Tanács banki forrásainak felhasználásával kihelyezni, ami az egyéb kölcsönfajtáknál némileg kedvezőbb kamatozást jelent (ez már csak azért is valószínű, mert a hazai fejlesztési bank is nagyon olcsón, Euribor plusz 0,12 százalék kamattal jutott a CEB-forráshoz). A kkv-k számára 100 millió eurónyi összegű CEB-pénzt elkülönített MFB-nél az eddigi tapasztalatok szerint a vállalati ügyfelek jellemzően 8–10 évre veszik fel e hitelt. A maximális futamidő itt is tíz év, amit ötéves türelmi idő előz meg.

A CEB nem az egyetlen uniós refinanszírozó bank Magyarországon: társa, az Európai Beruházási Bank (EIB) is számos hazai kereskedelmi bank segítségével helyezi ki a maga kölcsöneit, amelyek célja részben szintén a kkv-szféra fejlesztése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik