Üzleti tippek

Célcsoport-átcsoportosítás

A Magyar Televízió üzlet- és termékfejlesztési igazgatója, Fischer András szerint kereskedelmi tévés logika mentén gondolkodva, a közszolgálati televíziónál is jobb eredmények érhetők el.

– Hogyan alakult az MTV reklámbevétele az idei évben?
– 2005-ben nem volt olyan hónap, amikor a visszaigazolt megrendelések értéke ne haladta volna meg a tavalyi évet. Mindezt úgy sikerült teljesíteni, hogy tavaly foci Eb és olimpia is volt.
– Számszerűsítve mit jelent ez a növekedés?
– A 2004-es nettó reklámbevétele az MTV-nek 2,3 milliárd forint volt, az idei év első félévében ebből már 2 milliárdot teljesítettünk.
– Nézettség szempontjából a második félév gyengébbnek tűnik. Mennyiben érinti ez az értékesítést?
– Valóban, a tavaszhoz képest alacsonyabb nézettség miatt nem tudjuk a tervezett GRP-mennyiséget értékesíteni. Ahogy mondtam, a visszaigazolt megrendelések tekintetében jól állunk, viszont ősszel a realizált árbevételünk nem fogja meghaladni minden hónapban a tavalyi szintet.
– A második féléves nézettségnek az tett be, hogy a megszűnő – magas nézettségű – műsorokat eddig nem sikerült pótolni?
– Ez is közrejátszik, de sok lehetőség van még az egyes műsorok jobb pozícionálásában. Amikor például az MTV-hez kerültem, az egyik értekezleten felvetettem, meg kellene vizsgálni, hogy a vallási műsoraink tényleg elérik-e azt a közönséget, akik érdeklődhetnek irántuk. Volt némi ijedtség a résztvevők között, hogy miért piszkálom ezeket a műsorokat, hiszen ez kényes téma. A vallási műsorok főszerkesztője azonban támogatta az elképzelésemet. Próbaképpen megnéztük, hogy az egyik ilyen jellegű műsor kikhez kíván szólni, és ezeknek az embereknek milyenek a médiafogyasztási szokásai. Ennek alapján más időpontra tettük a műsort, aminek rövid idő alatt 30 ezerről 130 ezerre nőtt a nézettsége. Ez jó példa arra, hogy kereskedelmi televíziós logikával egy közszolgálati műsorból is jobb eredmények hozhatók ki.
– Tavasz óta lehet arról hallani, hogy új értékesítési rendszer bevezetését tervezi az MTV. Van e tekintetben már valamilyen fejlemény?
– Annyi változás történt, hogy az elsődleges kereskedelmi célcsoportunkat a korábbi 18–49-ről, a 18–59 éves, A-B-C Esomar státuszú nézőkre módosítottuk. A kampányok kétharmadánál ugyanis nem tudtuk teljesíteni a 18–49 évesekre vonatkozó vállalásainkat, mert kevesebb GRP-t szállítottunk. Mostantól amit vállalunk, azt teljesíteni is tudjuk. A médiaügynökségek elfogadták ezt a változtatást. Persze van, aki továbbra is 18–49-re vásárol, de ezentúl ezt csak felárral tudja megtenni.
– Radikálisabb változtatásnak – mint amilyen például az RTL Klub mozgóáras rendszere – nem lett volna értelme?
– Az év elején felvetődött, hogy a TV2 is ezt a szisztémát fogja alkalmazni, amiből végül nem lett semmi, de ha ez megtörtént volna, akkor mi sem mehettünk volna más irányba. Így azonban különösebb előnyünk nem származna egy ilyen váltásból.
– Egy éve távozott a Danubius Rádió vezérigazgatói székéből, ahonnan Önnel együtt az MTV-hez jött a rádió értékesítési csapatának további három tagja is. Mennyire jelent elégtételt az Önt követő vezérigazgató, Mark Hope gyors bukása?
– Nem jelent elégtételt. A Danubius számomra olyan, mintha a saját gyerekem lenne. Amikor 1997 végén a rádióhoz kerültem, volt két szék, egy asztal és egy frekvencia, ebből néhány év alatt piacvezető rádiót tudtunk felépíteni. Attól, mert „kirepült a gyerek” és már nem „lakunk együtt”, még a sajátomnak érzem. Azt szeretném, hogy dübörögjön a rádió, így különösen fáj, hogy 10 hónap alatt sok – korábban kemény munkával felépített – értéke szertefoszlott a Danubiusnak, és a rádiós piacról eltűnt mintegy 700 millió forint reklámbevétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik