Üzleti tippek

Ipsos POSTerTEST – 2005 szeptemberében

admin
admin

2005. 11. 04. 09:02 Óriásplakátok és citylightok
 Köztérpiac reklámköltéseinek megoszlása

Szeptemberben az „OTP Személyi kölcsön: mi nem szólunk bele, mire költi” plakátja érte el a legjobb észlelési eredményt. A nagyvárosi lakosság 54,2%-a látta a kampányt, ami több mint kétszerese az ebben a termékcsoportban idén mért hirdetések átlagos észlelési arányának. (23,1%). Kiemelkedő észlelési értéket ért el a Persil (52,4%) ,illetve az Dove kampánya, amelyek termékcsoportukat tekintve az idei év legjobb eredményét érték el.
A Dove kampánya ráadásul a tetszési eredmény (72,3%) tekintetében is az elmúlt egy év legsikeresebb kampányának bizonyult termékcsoportjában, és a havi kampányok közül is csak a Magyar Állampapírok kampánya (73,5%) ért el jobb eredményt.

Az azonosítás szempontjából a Tesco kampányai bizonyultak a legsikeresebbnek. A Tesco szeptemberben mért kilenc kampánya közül hét került be a tíz legjobb mutatót elérő kampányba. Közülük a legjobb eredményt a „Tesco étkészlet” kampánya érte el. (82,7%). Kiemelkedő eredményt ért el még a Sláger rádió: Kevés duma, jó sok zene hirdetése is, amely kategóriájában az elmúlt év legjobb eredményét érte el.

A Szonda Ipsos 1992 óta végez havi rendszerességgel óriásplakát hatásvizsgálatot, 2004-ben már a citylight-okra is kiterjedt a kutatás. A vizsgálat mintája 800 fős, a megkérdezettek összetétele reprezentálja a nagyvárosok 15–70 év közötti lakosságát. A plakátokat érintőképernyős laptopokon mutatják be digitális formátumban a márkanév letakarásával. A kérdésekből számos mutatót képeznek, melyek közül a táblázat az alábbiakat mutatja be:
Észlelés: azok százalékos aránya, akik a bemutatott fotó alapján úgy emlékeztek, hogy látták a plakátot.
Tetszés: azok százalékos aránya, akiknek tetszett a plakát.
Azonosítás: azok százalékos aránya, akik helyesen nevezték meg az általunk letakart szót (vagyis a márkát), azok közül, akik látták a plakátot.
A táblázatban azokat a kampányokat tüntettük fel, amelyek az egyes mutatók szerint a legjobbak voltak az adott hónapban. A saját érték mutatja az adott kampány által elért hatáseredményeket. A termékcsoport átlag a megelőző egy évben vizsgált, azonos termékcsoporthoz tartozó összes kampány átlagát fejezi ki. Emellett feltüntettük azt is, hogy a megelőző egy évben hány százalékot ért el a termékcsoport legrosszabbul, illetve legjobban teljesítő kampánya. A csillaggal kiemelt kampányok a megelőző egy év legsikeresebb kampányai voltak az adott termékcsoporton belül. N. a.-tal jelöltük azokat a kampányokat, amelyek termékcsoportjában az elmúlt egy évben nem szerepelt a mérésben más kampány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.