Üzleti tippek

Vihar előtti csend az Auchannál?

Úgy tűnik, az Auchannak még mindig nem sikerült véglegesen lezárnia az áruház felszámolását kezdeményező beszállítókkal a vitát. Egyesekkel már tárgyalnak, más cégeknek - saját bevallásuk szerint - a hipermarket még mindig súlyos összegekkel tartozik.


Nem eladó az Auchan 

Korábbi sajtóértesülésekkel szemben az Auchanra nem tett ajánlatot a Wal-Mart – közölte a FigyelőNettel Gillemot Katalin. Az Auchan nem eladó, sőt terjeszkedni kíván a magyar piacon – közölte a vezérigazgatóság munkatársa.

Nagy port kavart az utóbbi hónapokban, amikor kiderült: féltucat cég felszámolási eljárást kezdeményezett az Auchan Magyarország Kft. ellen, arra hivatkozva, hogy az áruház nem fizeti ki jogos követelésüket. A Figyelő című hetilap értesülései szerint újabb beszállító döntött úgy, hogy megpróbál pénzéhez hozzájutni az Auchantól. Ezúttal a céget képviselő ügyvédi iroda precedens értékű, tárgyalás nélküli, gyors bírósági eljárással követeli a késedelmi kamatot, amely a hatályos jogszabályok szerint a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresét jelenti. A lap ennek jogi lehetőségét boncolgatva megjegyzi, hogy az állammal szembeni köztartozások beszedésében rutineljárásnak számító inkasszó-módszer szinte ismeretlen a kereskedő és szállító közötti késedelmes fizetés során keletkező kamatok érvényesítésénél. Ha viszont a bíróság elrendeli a mindössze 5 millió forintos késedelmi kamat behajtását, akkor az szakértők szerint teljesen felforgathatja a kereskedelmi láncok eddigi fizetési gyakorlatát, hiszen az élelmiszer- és napicikk-kereskedelem csaknem ötödét lebonyolító láncok 20-30 ezer vállalkozást felölelő beszállítótábora akár egy emberként mehetne az ágazati szinten becslések szerint minimum évi 50-80 milliárd forintnyi „lenyelt” késedelmi kamatért.

Peren kívül: tartozás vagy számlavita?

Bár a probléma jelentőségét és komolyságát az Auchan próbálja degradálni, úgy tűnik nem sok eredménnyel: az áruház elleni vádak valódiságát a FigyelőNetnek a korábbi cikkekben megjelent, felszámolást kérelmező cégeken kívül egy korábbi beszállító is megerősítette. A társaság egyik munkatársa közölte: a kutya és macskaeledeleket gyártó Gimborn Kft.-nek hasonló gondjai voltak a francia hipermarketlánccal. A vállalat 3,5 évig volt üzleti kapcsolatban az Auchan Magyarország Kft.-vel, ezalatt körülbelül bruttó 700 millió forintnyi árut értékesítettek a hipermarketnek. Tavaly szeptemberben – a cég munkatársának elmondása szerint – az Auchan hivatkozás nélkül felbontotta az addig érvényes kereskedelmi megállapodásukat. A szerződésbontás oka az volt, hogy nem minősültek jó beszállítónak, mert – a Gimborn Kft. szerint – ügyvédi úton kérték a hónapokkal azelőtt leszállított áru ellenértékét, melyet az Auchan soha nem fizetett ki időben.

2003-ban a Gimborn is fontolgatta a felszámolás elindítását az áruházlánc ellen, ugyanis 120 millió forintnyi lejárt tartozása volt az Auchannak. Tavaly is hasonló problémákkal küzdöttek: akkor közel 50-60 millió forint tőketartozása volt az áruházláncnak, amelyet hónapokkal a fizetési határidő lejárta után sem törlesztettek. Végül több mint fél év után a Gimborn megkapta 2003-as tőketartozását, mely után a cég kamatot is megpróbált számlázni, de erről az áruházlánc a Gimborn munkatársának elmondása szerint már tudomást sem vett. Ebből okulva 2004-ben ezzel már nem is kísérleteztek. A cégnek tartozásait még a mai napig sem sikerült teljesen elrendeznie; még mindig több olyan számlával tartozik az áruház, melyek fizetési határideje már egy évvel ezelőtt lejárt.

Bors Kinga, az Auchan országos kontrolling igazgatója a Gimborn fent említett sérelmeire reagálva a FigyelőNet megkeresésére hangsúlyozta, hogy a céggel nem tartozási, hanem számlavitájuk volt, mint ahogy egyébként a többi esetben is. Az Auchan a kontrolling igazgató elmondása szerint egyeztetett a céggel, és a jelenlegi könyvelésük szerint a Gimborn tartozik az Auchannak, amit a Gimbornt képviselő ügyvédnő el is ismert egy levelében. A két cég közötti megállapodás felbontásának oka pedig csak az volt Bors elmondása szerint, hogy egy másik cég tűnt föl a színen, kedvezőbb árajánlattal, amely az Auchan tartós alacsony árakat biztosító üzleti profiljába jobban beleillett.

A beszállítókról nem volt szó

Pár hónappal ezelőtt a sajtóban nagy port kavart a Figyelő cikksorozata, amely arról számolt be, hogy féltucat cég felszámolási eljárást kezdeményezett az Auchan Magyarország Kft. ellen, arra hivatkozva, hogy az áruház nem fizeti ki jogos követelésüket. A felszámolási kérelem mellett egyre növekvő számban felsorakozó cégek hallatán úgy tűnt, a dolog kezd komolyra fordulni, és a sajtó úgy értesült, hogy Szanyi Tibor, a gazdasági tárca államtitkára május 19-ére konzultációra hívta össze a hipermarketek képviselőit. Ez, mint most kiderült, nem teljesen így történt: Szanyi a FigyelőNet konzultáció kimenetelét firtató kérdésére válaszolva cáfolta, hogy a beszállítók helyzetéről egyeztettek volna. „Az áruházláncokkal akkor elsődlegesen a kereskedelmi törvényről egyeztettünk, ami most már a parlament őszi ülésszakának napirendjén van.” – mondta az államtitkár. Úgy tűnik, az Auchan tartozásait kormányzati szinten továbbra sem kívánják feszegetni, hiszen a következő egyeztetés tárgyköre – Szanyi nyilatkozata szerint – az áfacsökkentés lesz. A gazdasági tárca államtitkára közölte: addig, amíg nincs bírósági döntés az ügyben, nem indokolt lépéseket tenni.

Megijedt az Auchan?

A felszámolási eljárást kezdeményező hat beszállító – a Niky Hungary Kereskedelmi Kft., a Szole-Meat Kft., a Debreceni Hús Rt., az Immobilia Kft., a Bábolna Rt., illetve egy meg nem nevezett kereskedelmi bank – és az áruház vitája ugyanakkor már rendeződni látszik. „A cégek egy részével peren kívül megállapodtunk, vagy az erről szóló tárgyalások folynak” – mondta el a FigyelőNetnek Gillemot Katalin, az Auchan vezérigazgatóságának munkatársa. Egyetlen kivétel a Niky Hungary Kft., ugyanis a cég felszámolás alatt áll és az Auchannal is pereskedik, bár az áruházlánc ellen benyújtott felszámolási kérelmet a bíróság elutasította az Auchan képviselője szerint.

A folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatban az Auchan vezérigazgatóságának munkatársa úgy vélte, hogy azok valószínűleg augusztus második felében, a nyári szabadságolások után folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik