Üzleti tippek

Nyolcszázezer euró kezdő vállalkozásoknak

Az INTERREG IIIC program keretein belül megvalósuló SEED-REG projekt keretében három új és két régi tagállam fog össze, hogy csökkentse a fejlettségbeli különbségeket az Európai Unión belül azáltal, hogy pénzügyi és szakmai segítséget nyújt a kezdő vállalkozásoknak. A projekt júniusban indult, s két év alatt 830 ezer (204 millió) eurónyi forrást biztosít a célok megvalósításához.

A Kelet-Közép Európában lezajlott rendszerváltást követően a régió kis-és középvállalkozásai számára a pénzügyi források elérése meglehetősen nehézkes. Az együttműködő szervezetek korábbi tapasztalataiból kiderül, hogy a régiókban működő finanszírozási lehetőségek nem ösztönzik kellőképpen a vállalkozások megalakulását, mivel túl nagy kockázatot látnak bennük.

A SEED-REG legfőbb célkitűzése, hogy a régiók közötti tudás- és tapasztalatcsere révén, olyan úgynevezett ‘seed-capital’ alapok jöjjenek létre, amelyek finanszírozzák az új vállalkozások létrejöttét.
Hosszú távon a projekt kidolgozói azt szeretnék elérni, hogy minél több kis-és középvállalat jöjjön létre új munkahelyeket teremtve, és a régiók közti együttműködés eredményeképpen a jövőben is hasznos programok születhessenek, melyek mind az adott országok, mind pedig az egész Európai Unió fejlődéséhez hozzájárulhatnak.

Ennek érdekében a programban részt vevő szervezetek folyamatos felméréseket és elemzéseket végeznek a régiókban, és javaslatokat tesznek a döntéshozóknak arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnák javítani a térségek vállalkozásainak pénzügyi helyzetét, illetve milyen új finanszírozási modellek kerülhetnének bevezetésre.

A program 2005. júniusától 2007. májusáig tart, ezalatt a két év alatt a résztvevők – a Közép-Magyarországi Régió, a Brandenburgi Régió, Szlovénia, a csehországi Közép-Bohémia Régió, valamint a görögországi Kentriki – szeretnék kidolgozni a seed-capital alapok konkrét megvalósíthatósági tanulmányait. A projekt összköltségvetése: 830 ezer euró, melyből 622 500-at az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik