Üzleti tippek

A pénzügyi szektor a kelet-közép-európai növekedés motorja

admin
admin

2005. 07. 14. 00:00

A bécsi Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) és a Raiffeisen Centrobank AG elemzői által készített tanulmány szerint a bankpiac Közép-Kelet-Európában továbbra is dinamikusan növekszik.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai régió növekedési potenciálja változatlanul magas, különösképpen a lakossági ágazatban. A térség fejlődésének lendületét Délkelet-Európa és a Független Államok Közössége biztosítja. A legdinamikusabb növekedést Románia, Ukrajna és a térség legnagyobb banki piacát birtokló Oroszország produkálta. Az elemzés szerint nem veszített vonzerejéből Kelet-Közép-Európa a bankok számára.

Az osztrák Raiffeisen-csoport határozott bővülést mutat, ugyanakkor piaci pozícióját is javította. A 2003-ban tapasztalt 10,1 százalékos növekedést követően 2004-ben a bankcsoport mérlegfőösszege 10,1 százalékkal 658 milliárd euróra nőtt az előző évi 572 milliárd euróról.

A bankszektorban rejlő növekedési potenciál a még mindig magas szintű gazdasági növekedés többszöröse. Az elmúlt két évben a bankok a gazdasági növekedésnél körülbelül háromszor gyorsabban bővültek. A fő hajtóerő még mindig a gyorsan fejlődő vállalati-szektor, ugyanakkor a lakossági üzletág is egyre fontosabb szerepet játszik a bővülésben.
Délkelet-Európa és a Független Államok Közössége (FÁK) egyedülálló fejlődést mutat. Tavaly például a vállalati hitelek Délkelet-Európában 32 százalékkal, a Független Államok Közösségében 28 százalékkal bővültek, míg Közép-Európában 15 százalékos volt a növekedés. A eurózónában a vállalati hitelállomány mindössze 5,4 százalékkal bővült.

A lakosságnak nyújtott hitelek aránya ennél is nagyobb növekedést mutat. Az eurózónában a GDP 50 százalékát kitevő lakossági hitelekkel szemben ugyanez a mutató a közép-kelet-európai régióban 12,4 százalék, Délkelet-Európában 11,9 százalék, a Független Államok

Közösségében pedig mindössze 3,5 százalék. “Ez a növekedési potenciál azt tükrözi, hogy a lakossági üzletág az egész régióban késve indult el.”- hangsúlyozta Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója, az RZB alelnöke. “Mi is a vállalati ügyfelek kiszolgálásával indultunk. 1999-től azonban módszeresen növeltük erőfeszítéseinket és piaci jelenlétünket, így ma már több mint 5,2 millió ügyfelet szolgálunk ki a régióban” – tette hozzá Stepic.

A lakossági üzletágban a szélesebb középosztály megerősödésével és a jövedelmek növekedésével párhuzamosan az új termékek iránti igény is nő. “Egyre erősödő keresletet tapasztalunk lakossági ügyfeleink részéről, mely főként a lakáshitelek, a befektetési termékek és hitelkártyák terén mutatkozik meg. Néhány országban a befektetési alapok által kezelt vagyon a tavalyi évben csaknem megduplázódott” – mutat rá Martin Grüll, a Raiffeisen International pénzügyi vezetője.

A főszerepet a nemzetközi bankok játsszák a közép-kelet-európai régió banki piacának fejlődésében. Piacra lépésük fontos ösztönző erő volt és maradt, továbbra is meghatározó szerepet játszanak a korszerű bankrendszer és az erősebb verseny kialakításában is. A nemzetközi bankok a teljes banki eszközállomány 45 százalékát felügyelik a régióban, ugyanakkor fontos mozgatórugói a régió bankrendszerei további fejlődésének. Jelentős szerepet játszanak a stabilabb bankrendszer kialakításában, új termékek bevezetésében és az árszínvonal alacsonyabb szinten tartásában.

Míg a Raiffeisen, a Creditanstalt, a Citigroup és az ING a középkelet-európai piacokon az elsők között jelent meg, addig az elmúlt évek során a KBC, az UniCredito, a Société Générale, az Erste Bank és az Intesa BCI nagy, állami tulajdonú bankok akvizícióján keresztül lépett be és szerzett részesedést ezen a piacon. Az OTP Bank viszont, amely korábban csak a magyarországi piacon volt aktív, a közép-kelet-európai országokon belül egyre inkább terjeszkedő fiókhálózattal rendelkező nemzetközi bankhálózattá nőtte ki magát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.