Üzleti tippek

Magyar-amerikai innovációs tanácskozás

admin
admin

2005. 06. 15. 00:00

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) komplex programot indít a kutatási, fejlesztési bázis fejlesztésére, különösen a biotechnológia és az információtechnológia területén – mondta Garamhegyi Ábel, a GKM helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy szerdán és csütörtökön rendezik meg a Magyar-Amerikai Innovációs Projekt záró konferenciáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke aláhúzta: Magyarország uniós tagsága még inkább megköveteli az innovációt középpontba állító projektek számának növekedését, az egyetemek, a kutatási központok közötti együttműködés erősítését.

Az NKTH feladata egyre inkább a magyar szabadalmak sorsának figyelemmel kísérése azért, hogy a sok “okos” szabadalomból minél előbb hasznos terméket állítsanak elő. A budapesti workshop a 2004 szeptemberében az Egyesült Államokban konferenciával elindított Magyar-Amerikai Innovációs Projekt lezárását jelenti. A projekttel a szervezők azt kívánják elérni, hogy az amerikai tapasztalatok hasznosuljanak Magyarországon annak érdekében, hogy a felhalmozott magyar kutatási eredmények és az általuk létrehozott innovatív termékek gyorsan és hatékonyan piacra kerüljenek.

A budapesti workshop és projekt koordinátora magyar részről az NKTH, az USA részéről pedig a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (angol rövidítéssel: CSIS). George Handy, a CSIS részéről elmondta: hosszabb távon az egyetemek közötti erőteljes kapcsolatokkal lehet fejleszteni a magyar-amerikai tudományos együttműködést. Az USA-ban tevékenykedő magyar tudósokat, tanárjelölteket, oktatókat a jól jövedelmező magyarországi vállalkozások csábíthatják vissza az országba. Ezért cél, hogy Magyarországon az innovatív cégek, kis- és közepes vállalkozások minél nagyobb számban tevékenykedjenek.

Levendovszky János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékán-helyettese elmondta: a felsőoktatási intézmény és a virginiai egyetem között csütörtökön együttműködési megállapodást írnak alá. Az együttműködés kiterjed majd a különböző kutatási-fejlesztési tapasztalatok cseréjére elsősorban a gyógyszeripar, az informatika, illetve a biotechnológiai kutatások területére, csereprogramok folytatását is célul tűzi ki és olyan speciális képzettséget igénylő terület képzését is magába foglalja, mint “az intellektuális tulajdon” jogának kezelése.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.