Üzleti tippek

Magyar-amerikai innovációs tanácskozás

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) komplex programot indít a kutatási, fejlesztési bázis fejlesztésére, különösen a biotechnológia és az információtechnológia területén – mondta Garamhegyi Ábel, a GKM helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A tájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy szerdán és csütörtökön rendezik meg a Magyar-Amerikai Innovációs Projekt záró konferenciáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke aláhúzta: Magyarország uniós tagsága még inkább megköveteli az innovációt középpontba állító projektek számának növekedését, az egyetemek, a kutatási központok közötti együttműködés erősítését.

Az NKTH feladata egyre inkább a magyar szabadalmak sorsának figyelemmel kísérése azért, hogy a sok “okos” szabadalomból minél előbb hasznos terméket állítsanak elő. A budapesti workshop a 2004 szeptemberében az Egyesült Államokban konferenciával elindított Magyar-Amerikai Innovációs Projekt lezárását jelenti. A projekttel a szervezők azt kívánják elérni, hogy az amerikai tapasztalatok hasznosuljanak Magyarországon annak érdekében, hogy a felhalmozott magyar kutatási eredmények és az általuk létrehozott innovatív termékek gyorsan és hatékonyan piacra kerüljenek.

A budapesti workshop és projekt koordinátora magyar részről az NKTH, az USA részéről pedig a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (angol rövidítéssel: CSIS). George Handy, a CSIS részéről elmondta: hosszabb távon az egyetemek közötti erőteljes kapcsolatokkal lehet fejleszteni a magyar-amerikai tudományos együttműködést. Az USA-ban tevékenykedő magyar tudósokat, tanárjelölteket, oktatókat a jól jövedelmező magyarországi vállalkozások csábíthatják vissza az országba. Ezért cél, hogy Magyarországon az innovatív cégek, kis- és közepes vállalkozások minél nagyobb számban tevékenykedjenek.

Levendovszky János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékán-helyettese elmondta: a felsőoktatási intézmény és a virginiai egyetem között csütörtökön együttműködési megállapodást írnak alá. Az együttműködés kiterjed majd a különböző kutatási-fejlesztési tapasztalatok cseréjére elsősorban a gyógyszeripar, az informatika, illetve a biotechnológiai kutatások területére, csereprogramok folytatását is célul tűzi ki és olyan speciális képzettséget igénylő terület képzését is magába foglalja, mint “az intellektuális tulajdon” jogának kezelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik