Üzleti tippek

Kelet mesés hozamot ígér

Kockáztatnak, de nagyot nyerhetnek is azok, akik közép- vagy kelet-európai részvényekben helyezik el pénzüket.

Év elején a kelet- és közép-európai tőzsdeindexek ismét történelmi csúcsokat ostromoltak. A román részvényeket erősítik az ország kormányának határozott adóreformjai, devizaliberalizációs szándéka és a 2007-re várható belépés az Európai Unióba (EU). Az ukrán börzepapírokat a Nyugat-barát belpolitikai fordulat, egy másik titkos favorit, a török részvények árfolyamát pedig szintén az EU-belépés és a kedvező gazdasági intézkedések esélye lendítheti magasabbra. Mindezzel ellentétben a BUX idén már többször „megbicsaklott” (napon belül vagy azon túl), s egyes nagybefektetők további időleges esésekkel számolnak.

Kockázathoz mért jutalék

A hazai kisbefektetők egyelőre óvatosan tekintenek a keleti tőzsdék felé. Nem ok nélkül. A román és a bolgár részvénypiacon még sok a bizonytalanság: nincs megfelelő forgalom, a részvények száma viszonylag kicsi, s e tőzsdei cégek sem elég átláthatók, miközben papírjaik ára rendkívüli megnőtt a közelmúltban – sorolja az óvatosságra intő érveket Holtzer Péter, az OTP Alapkezelő Rt. vezérigazgatója, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke.

Rizikó ide vagy oda, mégis egyre többen vágnak bele a kalandba. A megbízás alapján kelet-európai részvényvásárlásokkal (is) foglalkozó értékpapírcégeknél, így a ConCorde Értékpapír Rt.-nél és az Erste Bank Befektetési Rt.-nél – közlésük szerint – az utóbbi időben dinamikusan nő az ügyfélforgalom.

Az ilyen megbízásokat adó ügyfeleknek értékpapírszámlát kell nyitniuk (ez magánszemélyeknek ingyenes, míg a számlafenntartás díja például az Ersténél havi 500 forint), majd vállalniuk kell a magyarországi vételi és eladási ügyleteknél borsosabb forgalmi jutalékot is. Az Ersténél a lengyel, a cseh vagy a Baltikum valamelyik országához kötődő részvényvételi megbízás díja a vásárlási összeg 0,9 százaléka, legalább 15 ezer forint. Ugyanez érvényes eladási megbízásnál is. A kockázatosabb román vagy bolgár piacnál a jutalék 1,5 százalék plusz 7 ezer forint, de legalább 20 ezer forint. A ConCorde-nál a lengyel, a cseh megbízás tarifája 0,9 százalék plusz 5 ezer forint. Romániai vásárlásnál ugyanezért 1,5 százalékot és 5 ezer forintot kérnek.

Keletre tekintő alapok

A közvetlen részvényvételnél biztonságosabbnak és olcsóbbnak tűnik valamelyik nálunk elérhető nemzetközi részvénybefektetési alap jegyeiből vásárolni. Az alapkezelők munkatársaitól, illetve a nyilvános portfólióértesítőkből lehet tájékozódni arról, hogy az adott alap tényleg Európa keleti feléből vásárol-e részvényeket. Az itthoni régiós részvényalapok mostanáig kizárólag a lengyel, a szlovák és kismértékben a horvát részvényekre koncentráltak, és minden bizonnyal a legnépszerűbb papírokat vásárolták.

A hozamai alapján sikeresnek tűnő CA közép-európai részvény alapnál például a papírok vételéért és eladásáért is ezer-ezer forintot kell fizetni. Ehhez járul még a kötelezően megnyitandó értékpapírszámla évi 0,1 százalékos letétkezelési díja és a mellé nyitandó banki folyószámla költsége.


Kelet mesés hozamot ígér 1



Lengyel, horvát, cseh és a többi

Holtzer Péter szerint az OTP Alapkezelő jelenleg gondolkodik azon, hogy önálló, kifejezetten kelet-európai részvényeket összegyűjtő alappal lépjen porondra. A leendő alap bemutatkozásáig ügyfeleik a lengyel–horvát–cseh háromszög papírjait forgató OTP Quality alapot vásárolhatják, amelynél a befektetési jegy vételi jutaléka 200 forint, az eladási 600, s az ügyfelet még maximum 2,5 százaléknyi alapkezelési díj is terheli. Előrébb tart a Raiffeisen-csoport. Osztrák alapkezelője, a Raiffeisen Capital Management (RCM) már március közepétől forgalmazza itthon saját kelet-európai részvényalapját – mondta el Sebestyén András osztályigazgató. Az RCM-alapoknál csak euróban lehet befektetési jegyeket venni, forint–zloty deviza-árfolyamkockázat helyett tehát euró–zloty rizikót „fut” az ügyfél. Az alap részvényvásárlásnál nem kér jutalékot, míg eladásnál 5 százalékot számít fel. Az értékpapírszámla költsége a negyedéves záróállomány 0,1 százaléka – legalább 500, legfeljebb 5 ezer forint.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik