Üzleti tippek

Kevésbé optimisták az új EU tagok

Az új EU-tagországok lakosai ma már jóval kevésbé optimisták, mint a csatlakozáskor – derül ki egy friss felmérésből.

Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az EU-ba történő belépést követően az új tagállamok lakosságának 75 százaléka remélte, hogy a csatlakozás új lehetőségeket nyit meg a munkavállalás és a továbbtanulás területén, ma azonban már csak 60 százalékuk gondolja így.

A GfK Custom Research Worldwide legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az elmúlt 12 hónapban az emberek jelentősen felülbírálták az életszínvonallal kapcsolatos elvárásaikat is. Míg egy évvel korábban harmaduk, most csupán nyolcaduk remél magasabb életszínvonalat az EU-tagság következtében.

Az egészségügyi ellátásról egy évvel ezelőtt még a megkérdezettek harmada vélekedett úgy, hogy az javulni fog, 2004 végén már csak tizedük vélekedett így.

Áremelkedésre számít ugyanakkor a megkérdezettek 73 százaléka, igaz, az arány javuló: közvetlenül a csatlakozás után még 81 százalék tartott az árak növekedésétől. A leginkább borúlátóak a litvánok és a lettek, itt a lakosság mintegy 91 százaléka tart az áremelkedéstől. A magyarországi megkérdezettek 59,5 százaléka tart attól, hogy növekedni fognak az árak.

Arra a kérdésre, hogy az EU-belépés vajon megváltoztatja-e a korrupció szintjét, a megkérdezettek mindössze 8 százaléka válaszolta azt, hogy a helyzet szerinte ezen a téren javulni fog, míg egy évvel korábban még 18 százalék vélekedett így.

A megkérdezettek 17 százaléka – egy évvel korábban még 24 százalék – számolt azzal, hogy az EU-csatlakozás országa kulturális önazonosságának elvesztését jelenti. 60 százalék úgy gondolja, hogy semmi sem fog változni, a megkérdezettek 15 százaléka pedig úgy véli, a jövőben erősödni fog a nemzeti önazonosság.

A GfK Custom Research Worldwide felmérése összesen 8300 fő megkérdezésével készült 2004 októbere és 2004 decembere között Magyarországon, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Máltán, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik