Üzleti tippek

A pályázatírás megtervezése

admin

2005. 02. 03. 00:00

Egy kis- és középvállalkozás esetében sokféle fejlesztés fordulhat elő. Optimális esetben a vállalkozás előre kidolgozott közép- és hosszú távú stratégiáját követve, alaposan kidolgozott fejlesztési projektekhez keresi a megfelelő, kiegészítő pályázati forrásokat.

A magyar vállalkozások többségére ez nem jellemző, mert vagy nem tudják, hogyan dolgozzák ki stratégiájukat, vagy a mindennapi piaci harcban nem jut rá elég idő és energia.

Általában az a jellemző, hogy egy adódó lehetőség, illetve pályázati felhívás megjelenése alapján dönt a vállalkozó a pályázás mellett. Ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy a hirtelenjében jött ötlet átgondolatlan és megalapozatlan lesz. A legjobb tanács, amit ilyen esetben adhatunk, hogy a pályázat megírását is tervezzük meg, ne csak magát a projektet. Ha egyszer végiggondoljuk, mibe kerül a vállalkozásunknak időben, erőforrásban, pénzben egy pályázat megírása, a séma használható szinte minden további pályázat esetében. A séma segítségével elkerülhető a felesleges energia- és pénzbefektetés, amit eleve esélytelen pályázatokra áldoznánk.

Mik a feltételek?

Az első gyakorlati lépés a pályázati kiírás alapos átolvasása. Vegyük sorra a kiírásban megfogalmazott pályázati feltételeket kezdve a konkrét pályázható tevékenységektől a kért minimális önerőn át a formai követelményekig. Ezek a követelmények hasonlóak a nagyobb pályázati típusokon belül. A kkv-knak szóló GVOP pályázatok feltételei szinte ugyanazok, a Közösségi Programokon belül megfogalmazott kkv-knak kidolgozott pályázati feltételekkel ugyanez a helyzet. Így kialakítható egy előzetes feltételrendszer, amit mindig elővehetünk egy-egy új felhívásnál.

Mennyi idő?

A pályázati dokumentáció letöltéséről és átolvasásáról sok szó esett már az Üzlet&Siker korábbi számaiban. A dokumentációban foglaltak a pályázatban megkövetelt tartalom mellett azt is sugallják, hogy a pályázat egyes fázisainak elkészítésére mennyi időt szánhatunk. Például egy magyar pályázatnál a formai követelmények és a mellékletek beszerzése sokkal több időt és energiát vesz igénybe, mint a közvetlen uniós pályázatoknál. Magyarul mindig könnyebb a szakmai tartalmat kidolgozni, néha nehezebb azt megindokolni, miért éppen mi vagyunk a legjobb pályázók az adott ötlet megvalósítására. A szigorú feltételek miatt a pénzügyi és szakmai rátermettségünk bizonyítására és a dokumentációk beszerzésére több időt kell szánni, mint azt a korábbi pályázatoknál tettük.

Mennyi pénz?

Szakaszok:

•  pályázati ötlet kidolgozása,
•  partnerek keresése, az ő javaslataik összegyűjtése,
•  költségvetés és részletes munkaterv összeállítása,
•  pályázat könnyebb és nehezebb részeinek megírása, ahhoz ötletek gyűjtése (pl. statisztikai adatok gyűjtése, regionális fejlesztési tervek elolvasása, helyi szervektől kért tanácsadás, stb.)
•  mellékletek összegyűjtése,
•  ellenőrzés több oldalról.

Ha megvan, mennyi idő jut a pályázat egyes részeire, ezt összevetve a meglévő személyi állománnyal és egyéb erőforrásokkal, meghatározhatjuk mi minden szükséges még a pályázat kidolgozásához, és ez mennyibe fog kerülni. A pénzügyi tervezést érdemes a fentiekkel párhuzamosan elvégezni. Pontosan tudnunk kell, hogy milyen alternatív költségei vannak a projekt előkészítésének, a pályázat megírásának. Ezek olyan költségek, amelyek nem elszámolhatók a pályázatban, hanem saját befektetést jelentenek. Ilyen egyes esetekben egy külföldi partnerrel való személyes találkozás költsége, vagy a szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése, vagy a nyilatkozatokhoz szükséges illetékek befizetése. Az előzetes költségvetés sokat segít a projekt költségvetésének összeállításában, amelyet a pályázatban beadunk.

A tervezés eredményeként egy durva becslést kapunk arról, hogy az egyes pályázati típusokon a cégnek mikor érdemes elindulnia. Természetesen mindig az adott felhívás és pályázati útmutató alapján kell meghozni a végső döntést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.