Üzleti tippek

Kiemelt támogatást kap az e-business

Az informatika tárca célja, hogy 2006 végére 4,7 millióan internetezzenek Magyarországon. Egy felmérés szerint a régióban lemaradásban vagyunk az üzleti és lakossági e-szolgáltatásokban, a következő év stratégiájában e két terület kiemelt figyelmet kap – mondta Kovács Kálmán szakminiszter a Távközlési és Informatikai Kerekasztal ülése után.

Ma 2,7 millióan interneteznek Magyarországon, az informatikai tárca célja, hogy 2006 végére ez a szám 2 millióval gyarapodjon – közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Távközlési és Informatikai Kerekasztal ülése után kedden. 

Az ülésen a telekommunikációs és informatikai iparág szakértői egyetértettek abban, hogy reális cél a szélessávú internettarifák évi 15-20 százalékos csökkentése. Az IHM célkitűzései között az is szerepel, hogy a jövő év végére megduplázódjon a szélessávon internetezők száma, és ekorra a háztartások legalább negyedében legyen internetkapcsolat. Ez akkor sikerülhet, ha jó szolgáltatásokat, hasznos tartalmakat kínálunk a világhálón, és a még nem internetezőkben felébresztjük az igényt a háló használatára – mondta Kovács Kálmán.
A harmadik generációs mobilszolgáltatás 2006 elején, Budapest egyes részein már 2005 decemberében, elindulhat. A miniszter szerint a 8 millió mobilhasználó számára érdemes az on-line ügyintézést segítő alkalmazásokat fejleszteni. 

A hazai önkormányzatok közül 900-at érint az a 41 elemből álló program, amelyben összesen 18,5 milliárd forint áll rendelkezésre elektronikus önkormányzati szolgáltatások fejlesztésére. A keretből 14 milliárd forint uniós forrás, 4,5 milliárd a magyar állam támogatása.

Magyarország informatikai ellátottság és technológiák szempontjából a harmadik-negyedik helyen szerepel a régióban, lemaradásban vagyunk viszont az on-line lakossági, illetve az e-business szolgáltatásokban – idézte az Economist napokban megjelent felmérését a miniszter. A 2005-ös stratégiákban ez a két elmaradott terület kap kulcsszerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik