Üzleti tippek

Teljes körű csatornázottság a Velencei-tónál 2007-ig

Európai uniós forrásból, a helyi önkormányzatok és a központi költségvetés támogatásával 2007 második felében teljes körű lesz a csatornázottság a Velencei-tó környékén.

Az Európai Unió 4,35 milliárd forinttal támogatja, hogy a Velencei-tó környékén teljes körű csatornázottság és szennyvíztisztítás épüljön ki 2007 októberéig – az erről szóló szerződéseket pénteken írták alá Budapesten a helyi önkormányzatok, valamint a szaktárcák képviselői.
Magyari László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára az aláírás előtti sajtótájékoztatón elmondta: az elvégzendő feladatokhoz további 1,45 milliárd forinttal járul hozzá a központi költségvetés, míg a helyi önkormányzatok 500 millió forint támogatást vállaltak. A teljes körű csatornázottsággal együtt az agárdi szennyvíztisztító telep napi 6 700 köbméter kapacitását 12 400 köbméterre emelik, s magas színvonalú biológiai tisztítást valósítanak meg – ismertette Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.

A talajterhelési díj arra ösztönzi majd a Velencei-tó környéki települések lakóit, hogy minél nagyobb arányban csatlakozzanak a csatornahálózathoz, s így a fejlesztéssel számottevően csökkenhet a Velencei-tó környéki szennyezés, s javul a tó vízminősége – hangsúlyozta Gombos András. Magyari László megjegyezte: az önkormányzatok az Európai Unió strukturális alapjából finanszírozott Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében nyerték el a támogatást. A KIOP támogatásai között ez az egyik legnagyobb pályázati úton, s nem központi program keretében elnyert összeg. 

A KIOP programjai eddig több mint 11 milliárd forinttal finanszírozzák a csatornázási, szennyvíztisztítási fejlesztéseket. Az ISPA-ból közben már megkezdődött Győr, Szeged, Pécs, Sopron regionális csatornázási és szennyvíztisztítási fejlesztése, s ez a munka folytatódik Szombathely, Kecskemét és Debrecen környezetében is.
Magyarországon jelenleg a lakások 59 százaléka csatlakozik csatornahálózathoz, a cél az, hogy 2015-re ez az arány 87 százalékra nőjön. Ehhez a kalkulációk szerint 700 milliárd forintot kell fordítani a csatornahálózatok kiépítésére, s 253 milliárd forintot a szennyvíztisztítók építésére, korszerűsítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik