Üzleti tippek

Oktatási költségek elszámolása

admin
admin

2004. 11. 04. 00:00

Az oktatás, a képzés költségeit egyre több munkáltató átvállalja, amit azonban az adótörvények feltételekhez kötnek. Jövőre szigorítás lesz a képzési költségek adómentességét illetően.

A munkáltatók a növekvő piaci kihívásoknak csak folyamatosan képzett munkaerővel tudnak megfelelni, ezért aztán gyakran átvállalják munkavállalóik képzési költségeit, persze kivételek is akadnak. A magánszemélynél ily módon képződő jövedelem – a törvényben meghatározott feltételek teljesítése esetén – nem képez személyi jövedelemadó-alapot, vagyis a képzési költségek után nem kell semmilyen adót fizetni. Így adómentes a képzési költség a magánszemélynél, ha a képzés a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését szolgálja, és az abban való részvételt a munkáltató rendelte el.

Abban az esetben is adómentes a képzési költség, ha a képzés a kifizető tevékenységéhez szükséges ismeretek megszerzését, bővítését célozza és a képzésben a vele munkaviszonyban álló magánszemély vagy a tevékenységében személyesen közreműködő tagja vesz részt. Jó tudni azt is, hogy az oktatási szolgáltatás, vagy a taneszközök megfizetésén túl egyéb költségeket – így például az utazás, és a szállás költségét – is átvállalhatja a cég, azonban erre már a hivatali üzleti utazásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az oktatás révén ugyanis a magánszemély a kifizető tevékenységével összefüggő feladatot lát el, ezért érvényesíthető a cég kiadásai között minden ezzel kapcsolatos költség.

Iskolai rendszerű képzés

A szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettség a képzési költségekkel csökkenthető,

amelynek feltételei között többek között az alábbiak szerepelnek:
– felnőttképzési szerződés,
– a munkavállaló tanulmányi szerződés, vagy munkáltatói kötelezés alapján végzi tanulmányait,
– a képzést nyilvántartásba vett képző intézmény szervezi,
– ha a képzés nem szerepel az Országos Képzési Jegyzékben, vagy nem akkreditált képzési program, akkor a megfelelő képzési programot be kell nyújtani,
– a képzés minimálisan 15 óra, de nem kevesebb, mint 3 nap stb.
(Részletesebben: 3/2004 (II.17.) OM-FMM együttes rendelet.)

Bizonyos esetekben lehetőség van arra is, hogy a cég a tevékenységében közreműködő más magánszemély, vagyis nem a munkavállalója vagy nem személyesen közreműködő tagja, hanem mondjuk az üzleti partnere, a szakértője képzési költsége is a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősüljön a társasági adó törvény szempontjából. Az adómentességnek itt is feltétele, hogy a képzés az adott feladat ellátásához szükséges felkészítést szolgálja. Mint Szolnoki Béla, a BDO Kontroll Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: kivételt jelent viszont ebben az esetben az iskolai rendszerű képzés, amelynek meghatározása némileg problémás lehet.

Iskolarendszerű képzésnek minősül a közoktatásról, a felsőoktatásról szóló törvény szerinti képzés, valamint az iskolai rendszerű szakképzés, amelynek meghatározását a szakképzésről szóló törvény tartalmazza. Az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzés közötti különbségtétel alapja a tanulói, illetve hallgatói jogviszony megléte – tette hozzá az adószakértő. Vagyis az iskolarendszeren kívüli képzés alatt olyan képzést kell érteni, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban. A tanulói, hallgatói jogviszonyról a közoktatásról szóló törvény, illetve a felsőoktatásról szóló törvény rendelkezik. A tanulói, hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre, s a bizonyítvány megszerzéséig, illetve addig tart, amíg a tanulót egyéb okok miatt nem bocsátják el.

Természetesen a kifizetőnek arra is van lehetősége, hogy a vele munkaviszonyban nem lévő vagy nem személyesen közreműködő magánszemély iskolai rendszerű képzésének a költségét is átvállalja, ilyenkor viszont nem pénzben juttatott adóköteles jövedelem keletkezik. Ennek pedig adókötelezettségét a juttató és a magánszemély között fennálló jogviszony és a juttatás körülményei határozzák meg.

Jellemző hibák

Szigorítás jövőre:


– A képzés költségét csak akkor nem kell a magánszemély jövedelmének kiszámításánál figyelembe venni, ha a költségek elszámolása olyan bizonylat, számla alapján történt, amelyre a kibocsátó adókedvezményre jogosító igazolás kiállításának tényét nem tüntette fel.
– Ez azt jelenti, hogy ha a magánszemély adókedvezményt vesz igénybe az adott képzés díja után, akkor a képzés költsége után a magánszemélynek adózni kell, mivel beleszámít a magánszemély adóköteles bevételébe.

Az oktatási költségek elszámolását az állami adóhatóság az átfogó ellenőrzések keretében vizsgálja. Túl sok szabálytalanságra ezen a területen nem bukkantak, de azért akadt néhány jellemző hiba. Többször előfordult, hogy az oktatással leszámlázott étkezési költséget nem tekintették természetbeni juttatásnak, s nem fizették meg utána a 44 százalékos személyi jövedelemadót.

Előfordultak kirívó szabálytanságok is: így például, hogy fantom, nem létező cég számláját könyvelték le oktatási költség címén. Akadt olyan vállalkozás is, ahol a leszámlázott oktatási szolgáltatás teljesítésére vonatkozóan nem álltak rendelkezésre az előírt dokumentumok, ráadásul a tanfolyam díja irreálisan magas is volt. Éppen ezért az adóhatóság az adózó által bemutatott megállapodásokat színlelt megállapodásoknak minősítette, mivel a valós cél nem a munkavállalók szakmai képzettségének biztosítása volt, hanem csupán a bemutatott számlák szerinti összegek költségkénti elszámolása. Így a cég társasági adó alapját megnövelte az APEH a számlák szerinti összeggel.

A munkaerő képzésére már csak azért is érdemes áldozni, mert gyakran semmibe sem kerül a cégnek – hangsúlyozta Szolnoki Béla, a BDO Kft. adószakértője. A vállalkozások ugyanis meghatározott feltételek teljesítése esetén a saját dolgozóik képzéseinek költségeivel csökkenthetik a szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettségüket. A csökkentési lehetőség mértéke az éves bruttó szakképzési járulékfizetési kötelezettség 33 százaléka.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.