Üzleti tippek

Megkezdődött az unió területalapú támogatásának kifizetése

Ezen a héten megkezdődött az uniós területalapú támogatás kifizetése a magyar gazdálkodóknak. Ennek teljes összege a nemzeti kiegészítés esetében mintegy 93 milliárd forint lesz, az EU-támogatások összértéke pedig eléri a 76 milliárd forintot.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a héten megkezdődtek az európai uniós területalapú támogatás kifizetése a magyar gazdáknak. Az EU-val történt megállapodás alapján december 1-je helyett már október 16-tól kifizethető az újonnan belépett tagállamokban az EU területalapú támogatása.

Eddig 20 ezer gazdálkodó számlájára utalták át a támogatás 80 százalékát. Azért csak ennyit, mert meg kell várni a végleges elszámolást, illetve az ellenőrzések eredményét. A gazdák most valamivel több, mint 14 ezer forinthoz juthatnak hozzá hektáronként – tette hozzá a szakminiszter. Az gazdálkodók több mint 17 ezer forintos hektárankéti támogatásra számíthatnak. 

A tárca vezetője hangsúlyozta: Magyarország a csatlakozási tárgyalások során 4,355 millió hektár területalapú támogatásra szerzett jogosultságot. Amennyiben a gazdák e területnél nagyobbra szeretnének támogatást kapni, úgy arányos visszaosztásra kerül sor. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint várhatóan jelentős túllépésre, így a támogatás jelentős csökkenésére nem kell számítaniuk a magyar gazdálkodóknak.

Eddig mintegy 210 ezren adtak be területalapú kérelmet, ám ebből 40 ezer még pontosításra szorul, illetve egyes gazdák nem megfelelő adatokat szolgáltatva túligénylést nyújtottak be az általuk használt területre. 

A miniszter úgy becsülte, hogy december 1-jéig mintegy 160-170 ezer gazdálkodó juthat hozzá a területalapú támogatás 80 százalékához. A fennmaradó 20 százalékot az ellenőrzések elvégzése után a jövő év elején kaphatják meg. Kilenc magyarországi körzetben teljes egészében ellenőrzik, hogy a gazdák jogosultak-e a támogatás igénybe vételére.

Németh Imre szerint így a gabona, az olajosmagvak, a fehérje- és rostnövényekkel foglalkozó gazdálkodók hektárankét összesen 35 ezer forintot, míg más ágazatokban – például a kertészetben vagy a gyepgazdálkodásban – dolgozók mintegy 17 ezer forintos hektáronkénti támogatáshoz juthatnak. Ennek teljes összege a nemzeti kiegészítés esetében mintegy 93 milliárd forint lesz, az EU-támogatások összértéke pedig eléri a 76 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik