Üzleti tippek

A fővárosi vállalkozások partnerek akarnak lenni a városfejlesztésben

A fővárosi vállalkozók nemcsak adófizetőként, de üzleti partnerként is részt akarnak venni Budapest városüzemeltetésében és városfejlesztésében – hangsúlyozta Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A kamara úgy látja, hogy a főváros intézményi struktúráját a szolgáltatások iránti kereslethez kellene igazítani, mert a jelenlegi túlméretezett és nem elég hatékony. Koji László elmondta, a nem elég hatékony struktúra fenntartásához az önkormányzatnak növelnie kell a főváros bevételeit, emiatt a vállalkozások közterhei évről évre emelkednek. Koji László ennek alátámasztására elmondta, hogy tavaly a fővárosi vállalkozások 124 milliárd forint iparűzési adót fizettek be, az idegenforgalmi adó 600 millió forint volt, a parkolási befizetés 1,2 milliárd forintot tett ki, illetékekből 8,6 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások. A Csarnok és Piacigazgatóság (Csapi) vállalkozóktól származó bevétele 2 milliárd forintot tett ki, a kerületi önkormányzatok költségvetésében az ingatlanadó ugyancsak 2 milliárd forint.

Az idén a főváros 138 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel tervez, az illetékekből 10,7 milliárd forint bevételre számítanak. A Csapi vállalkozóktól származó bevétele 2,6 milliárd forintra növekszik az idén, parkolásból pedig 1,3 milliárd forintot szeretne beszedni az önkormányzat. A BKIK elnöke szerint a fővárosban olyan közprogramokat kellene indítani, amelyekbe a vállalkozók a PPP-program keretében be tudnának kapcsolódni: példaként említette a bérlakás-építést. Kérdésre válaszolva Koji László elmondta, hogy Budapesten 753 választott önkormányzati képviselő tevékenykedik a fővárosban és a 23 kerületben közöttük azonban az ötvenet sem éri el a gazdaságból jövők száma. Ezért szerinte szerinte a gazdaság közvetlen képviseletét erősíteni kellene az önkormányzatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik