Üzleti tippek

Az iparkamara hatáskörének kiterjesztéséért lobbizik

Az ország gazdaságát a bürokrácia irányítja, ezért is romlik a magyar gazdaság nemzetközi megítélése. A kereskedelem fejlesztését a gazdaságnak kellene irányítania, az irányítást nagyrészt a kamara hatáskörébe kellene utalni – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedden a Pest megyei MKIK tisztújító küldöttgyűlésén.

A brüsszeli pénzek lehívásában is közre kell működnie az MKIK-nak a jövőben, a politika ebben egyedül nem lehet sikeres – tette hozzá az elnök.

A kamarai törvény módosítását értékelve Parragh László elmondta: ennek során sok jogosítványt visszakapott az MKIK, ám a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellenállása miatt több, a vállalkozók érdekeit szolgáló törekvés bukott meg.

Az elnök meglátása szerint még ebben a kormányciklusban szükség volna a kamarai törvény újabb módosítására.
Az elnök az MTI-nek elmondta, hogy az MKIK szerint a túlzott adóterhek és a magas járulékok negatívan befolyásolják Magyarország versenyképességét, az mind abszolút, mind relatív értelemben romlott.

Ennek egyik oka az államháztartás hiánya, amelynek következtében folyamatosan nőnek az adó- és járulékterhek. A másik ok, hogy a hazai struktúrák között nincs meg a kellő összeköttetés, azaz a gazdaság nem képes megfelelő mértékben befolyásolni a kutatás-fejlesztés irányát, a szakképzés sem követi a gazdaság igényeit. Hasonló a helyzet a felnőtt képzésben is – mondta az elnök.

Az eltelt négy év kamarai tevékenységéről szólva kiemelte: a jelenleg mintegy 45 ezer tagot számláló MKIK 2000-ben még gyenge legitimitással rendelkezett. A vállalkozók nem bíztak a kamarában, az anyagi alapok is megrendültek a kamarai tagság önkéntessé válása miatt, a politikával konfliktushelyzet alakult ki ebben az időszakban. A kamara politikailag semleges pályára állítása után jó együttműködés alakult ki az előző és a jelenlegi kormánnyal.

A többi között az MKIK részt vett a Széchenyi-terv egyes programjainak kidolgozásában, ezek pozitív hatással voltak a magyar gazdaságra csakúgy, mint a Széchenyi kártya bevezetése. Az utóbbinak köszönhetően mára 70 milliárd forintra nőtt a vállalkozókhoz kihelyezett hitelállomány – mondta az elnök.

A közgyűlés ismét Vereczkey Zoltánt választotta a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé 2008-ig.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik