Üzleti tippek

Egynegyedével nőtt a cégek nyeresége tavaly

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elmúlt évről közzétett összegzése szerint a nyereséges magyarországi cégek együttes adózás előtti eredménye 3357 milliárd forint volt 2003-ban, ami 23,4 százalékkal több az előző évinél.

Az APEH által közzétett egyik legutóbbi hírlevél szerint az összes nyereség növekedésén belül a kft-k 8 százalékkal, a betéti társaságok 7,2 százalékkal növelték eredményüket tavaly, míg a részvénytársaságok eredményessége változatlan volt.

Nemzetgazdasági szinten a magyarországi “negatív eredményt” felmutató cégek együttes vesztesége 2003-ban 5,6 százalékkal 880 milliárd forintra csökkent. Figyelemre méltó ezen belül, hogy a veszteséggel záró kft-k negatív eredménye az előző évinek még a háromnegyedét sem érte el, együttesen 471 milliárd forint volt 2003-ban, ezzel szemben az rt-k vesztesége csaknem 62 százalékkal 303 milliárd forintra emelkedett. A betéti társaságok körében a veszteség lényegében változatlan volt, tavaly 66 milliárd forintot tett ki.

Az APEH felmérése alapján a társas vállalkozások összes nettó árbevétel 8,78 százalékkal gyarapodott az országban tavaly, és 2003 végén 42.953 milliárd forintra rúgott. A legjelentősebb nettó árbevételt a feldolgozóiparban produkálták a cégek 14.275 milliárd forint együttes árbevétellel, míg a kereskedelmi cégek összes nettó árbevétele 13.885 milliárd forint volt. A két ágazat cégei az összárbevételből kétharmaddal részesedtek.

Ha a társasági formát nézzük, akkor az összes nettó árbevétel 60 százalékát a kft-k, mintegy 32 százalékát a részvénytársaságok és 5,2 százalékát a bt-k realizálták. Az előző évhez képest tavaly a kft-k 8,6 százalékkal, a részvénytársaságok 9,7 százalékkal, a bt-k pedig 3,3 százalékkal növelték bevételeiket. Magyarországon egy-egy kft. átlagos nettó árbevétele 2003-ban 181 millió forint volt, a részvénytársaságoké 4 milliárd forintot, a betéti társaságoké pedig 16 millió forintot ért el.

Az APEH adatai szerint tavaly Magyarországon összesen 302.565 társas vállalkozás működött, az előző évhez képest 5.619-cel több. A társas vállalkozások 47,4 százaléka kft., 46,1 százaléka betéti társaság, a többi részvény-, illetve egyéb társaság.

A cégek több mint fele két ágazatban működött, nevezetesen a kereskedelem és javításban, illetve az ingatlanügyek és gazdasági szolgáltatás ágazatokban. Szám szerint a legkevesebb vállalkozás a bányászatban és az energiaiparban tevékenykedett.

A társaságok által fizetendő adó 2002-ben 306 milliárd forint, tavaly pedig 351 milliárd forint volt – derül ki az APEH összegzéséből.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.