Üzleti tippek

Draskovics a társasági adóról

Az európai uniós pénzügyminiszterek és jegybank-elnökök Ecofin hágai konferenciáján Magyarország számára fontos kérdések kerülnek napirendre -jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Többek között Magyarország ellenzi a társasági adó nemzeti hatáskörből való kikerülését.

Az Ecofin először tárgyalja az Európai Unió 2007 utáni hatéves költségvetését. A magyar pénzügyminiszter szerint ennek az Európai Unió elveivel összhangban biztosítania kell, hogy a csatlakozó országok, amennyiben ezért maguk is mindent megtesznek, hozzájuthassanak az unió forrásaiból jutó maximális támogatáshoz.

A magyar álláspont érvényesítéséhez szövetségeseket nemcsak a most csatlakozott, de a nettó befizető országok között is keres Magyarország.
Draskovics a tanácskozás napirendjén szereplő témák közül kiemelte a stabilitási növekedési egyezmény korrekcióját, amiben a magyar álláspont szerint néhány kérdés speciális megközelítést igényel. Magyarország számára különösen fontos, hogy az államháztartási hiány meghatározásánál vegyék figyelembe a nyugdíjreform hatását, hogy az ne növelje a költségvetési hiányt. A nyugdíjreform ugyanis rövid távon látszólag növeli a deficitet amiatt, hogy a nyugdíjpénztári befizetések nem az államháztartásba, hanem nyugdíjpénztárakba folynak be, közgazdaságilag ez nem támaszt keresletet, vagyis ebben az értelemben nem lehet hiánynövelő tételnek tekinteni.

A magyar költségvetés szempontjából a magán nyugdíjpénztári befizetések jövőre elérik a GDP 0,8-0,9 százalékát, ami pedig jelentős tétel a hiányszámításnál. A magyar álláspont szerint a hiány meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hogy a kevésbé fejlett infrastruktúrával rendelkező országoknak a lemaradásuk behozásához több közpénzből finanszírozott beruházást kell végrehajtaniuk. Magyarország esetében ez jelentős közút-fejlesztéseket és szennyvíz-beruházásokat jelent, amik ugyancsak nem tekinthetők olyan kiadásoknak, amelyek károsak a gazdaságnak.

Draskovics elmondta: több, a társasági adó harmonizációját érintő javaslat is szerepel a testület napirendjén. Németország egy minimális adómérték meghatározását indítványozta, az Európai Bizottság az adóalap meghatározásának technikájában szeretne egységesebb szabályokat, míg Franciaország azt a véleményt támogatja, hogy a strukturális alapok támogatásából zárják ki azokat az országokat, ahol az átlagnál alacsonyabb a társasági adó.

Magyarország mindezen javaslatokat ellenzi, miután a társasági adózás nemzeti hatáskörben van. A hazai pénzügyminiszter véleménye szerint nem lehet egy adónemet kiemelni az adórendszer egészéből, hiszen lehetséges, hogy az adott ország egy adónem alacsonyabb szintjét más bevételi forrásokból ellentételezi. Ez nem torzítja a versenyt, ugyanakkor segíti a felzárkózást. Elmondta, hogy a Magyarországgal e kérdésben azonos álláspontot képviselő országokkal elő is készítettek egy félhivatalos dokumentumot.

Az egyszerűsített vállalkozási adó nem szerepelt a találkozó napirendjén, mert azt egy külön bizottság tekinti át. Draskovics ezt azzal is indokolta, hogy ez a téma nem vált ki különösebb érdeklődést a tagországokból. Az eredeti júniusi határidő is folyamatosan halasztódik, és még most sem tárgyalt a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik