Üzleti tippek

Nő a hazai élelmiszerek ára az uniós belépés hátására

Több mint 15 százalékkal nőttek a hazai sertésfelvásárlási árak a májusi uniós csatlakozás óta, és a jó minőségű hízóké előreláthatólag további 10 százalékkal emelkedik – közölte a Világgazdasággal Zádori László, a piaci szereplőket tömörítő Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. A jó minőséget jelentő, úgynevezett E kategóriás sertésekért a korábbi 240 forint helyett ma kilónként 270 forintot fizet a húsipar, és az ár a közeljövőben várhatóan eléri a 300 forintot – közölte a titkár. 

A változások egyik alapvető oka, hogy a hazai sertésállomány mostanra 4,2 millióra zsugorodott a korábbi 5,3 millióról. A keresletet növeli, hogy a teljes Európai Unióban áremelkedési trend kezdődött, miközben a májusi belépés óta – az árkiegyenlítődés jeleként – az uniós drágulás az alacsonyabb magyar sertésárakat is felfelé húzza. Az árnövekedés, illetve az idei aratás után olcsóbbá váló takarmányozás javíthatja a sertéstartók helyzetét, akik a februári országos demonstrációkon még az utakra vonultak a súlyosnak tartott jövedelmezőségi gondok miatt.

A magyar hússzektorra a májusi belépés óta elsősorban az északolasz, az osztrák, a cseh és a délnémet viszonyok hatnak, mivel e térség regionális jellegű sertéspiacként működik. A VHT tapasztalatai szerint az új kereskedelmi kapcsolatokra jellemző, hogy növekszik az olasz vevők érdeklődése a magyar malacok és süldőállatok iránt, amelyeket szalámigyártáshoz hízlalnának fel. Hosszabb távon ugyanakkor az várható, hogy a magyar sertésárak – 5-10 forintos eltéréssel – közvetlenül az osztrák felvásárlási árakhoz igazodnak majd. A különbség a hazai élőállat-export szállítási költségeitől függ majd. 

Az eddigi sertésdrágulás hatására megkezdődött a hazai húsárak emelkedése, és a következő időszakban további növekedés várható – mondta Zádori. Hozzátette: a belpiaci árviszonyokat leginkább jellemző comb és karaj a legtöbb helyen hamarosan átlépi a “lélektaninak” tartott ezer forintos kilónkénti határt. A Húscéh adatai szerint e termékeknél ma 750-950 forintos árak jellemzik a piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik