Üzleti tippek

Díjcsökkenés a biztosítási piacon?

Az unió az élet- és autóbiztosítások ugrásszerű bővülése mellett a vállalatvezetők személyi felelősségbiztosításainak aranykorát is elhozhatja. A piaci verseny éleződése díjcsökkenéssel is járhat, s megjelenhetnek az olcsó diszkontbiztosítók is.

Az európai piac nagy játékosai már régen megjelentek a magyar piacon. Az EU-csatlakozás után rövid távon így nem várható nagyobb számban új biztosítók feltűnése – így sommázható a legtöbb vezető hazai társaság egybehangzó véleménye. Mások viszont – például Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Biztosító vezérigazgatója – interjúikban arra hívják fel a figyelmet: a „nagyok” árnyékában jó pár, csak egy-egy piaci területre – például nagy valószínűséggel a lakossági és céges flották kötelező gépjármű felelősségbiztosítására – specializálódott olcsó díjú, ám „kevésbé igényes” kárrendezést kínáló direkt biztosító is megjelenhet. A szakmában ennek előszelének vélik, hogy néhány kisebb társaság már idén is időleges dömpingárakkal próbált magának részt hasítani a „kötelező” tortájából.

A szomszédos Ausztria 1995. évi uniós csatlakozása után öt évvel közel háromszorosára (145-ről 396-ra) nőtt az országba határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosítók száma – világlik ki a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) a biztosítási piac EU-belépőjéről készített tanulmányában.

A határon átnyúló lakossági szolgáltatások aránya 1 ezrelék alatti az EU-ban, bár ennek nincsenek kizáró jogi korlátjai, a kivételek mögött pedig gyakran történelmi okokat találunk. Sokkal inkább a nagyvállalati biztosításokra jellemző a határok felettiség, ahol a „multik” hozzák magukkal biztosítójukat – érvelt ugyanakkor Sipos József, a honi piacvezető Allianz Hungária igazgatója. Szerinte a magyar adminisztrációs korlátok – a kötelező magyar nyelvű termékleírástól a tűzadóig – valószínűtlenné teszik azt az eshetőséget is, hogy (mint az a sajtóban nemrég megjelent) a magyarországinál jelenleg 40–50 százalékkal olcsóbb „kötelezőt” kínáló szlovák biztosítók jöjjenek be a magyar piacra. Ezt egyébként a szlovák jogszabályok sem teszik lehetővé.A “kötelező” díjai itthon és Szlovákiában*
Magyar biztosító
Éves díj (Ft)
Szlovák biztosító
Éves díj (Ft)
ÁB-Aegon
77 428
Allianz SP
54 252
Allianz Hungária
76 800
Kooperativa
56 694
Argosz
106 008
Ceska poist’ Slovensko
54 252
Generali-Providencia
77 772
Kommunálna poist’
55 440
OTP Garancia
89 040
Generali (vállalkozói)
54 120
Uniqa
82 604
Ergo
54 147
*Díjszámítás alapja: 36 éves, Budapest III. kerületi cégvezető által kötött A0-ás bónuszfokozatú “kötelező” 1783 cm3-es Volvo S 40-es személygépkocsira. Egy szlovák korona=6,60 forint árfolyamon számítva.
Forrás: magyar és szlovák biztosítók közlései, netrisk.hu, Világgazdaság

Díjcsökkenés az autós biztosításoknál?

A biztosítási törvény új szabályai:
– a korábbikaknál szigorúbban rögzíti a törvény, hogy a biztosítónak mikor milyen tájékoztatást kell nyújtania ügyfelének,
– a biztosítási és üzleti titkok körét módosították,
– májustól – akár az interneten keresztül is – bárki által ellenőrizhetővé váltak a cégnek biztosítást kínáló ügynökök, biztosítási alkuszok adatai. A PSZÁF által létrehozandó ügynökregiszterben ugyanis a biztosítási piac valamennyi szereplőjének kötelezően fel kell tüntetnie üzletkötői nevét, bejegyzési számát és munkaadó intézményének nevét.

A szakemberek abban megegyeznek: középtávon mindenképp a verseny éleződése várható. Ez a PSZÁF szerint egyes ágazatokban – elsődlegesen az autóbiztosításoknál – esetleg díjcsökkenéssel is jár. Maguk a biztosítók persze óvakodnak ilyesmit kimondani már csak az EU jóval magasabb díjszínvonala miatt is. A tarifák esése ellen szól viszont, hogy májustól egy EU-direktíva alapján az itthoni biztosítóknak az eddigieknél jóval több – s a piaci szereplők számára összesen közel 20 milliárd forintos többletteherrel járó – biztonsági és szavatolótőkével kell rendelkezniük az ügyfelek biztonsága érdekében. Márpedig a biztosítók romló jövedelmezőségüket esetleg az ügyfeleken „hozhatják be”. Igaz, a nagy piaci szereplőket – például az Aegon Biztosítót, az Allianz Hungáriát, OTP Garanciát – a többletteher nem sújtja, mert közlésük szerint már ma is rendelkeznek a szükséges biztonsági tőkével.

Az éleződő küzdelem másrészt növelheti az alternatív értékesítési csatornák szerepét: a vállalati vagyonbiztosítások értékesítésénél tovább nőhet a független alkuszok aránya a biztosítók saját ügynökeinek rovására. Maga a termékpaletta is átalakul: szaporodhatnak az új, banki vagy befektetési megoldásokkal kombinált biztosítások.

A növekedés motorja az életbiztosítás lesz

Növekedési kilátások
1. Spanyolországban és Portugáliában – elsősorban az izmosodó középosztály privát élet- és vállalati biztosításainak gyarapodásával – az EU-csatlakozás után szűk egy évtizeddel megduplázódott a biztosítási szerződések száma, a teljes biztosítási összeg és a kárkifizetések volumene pedig az ötszörösére nőtt.
2. Magyarország saját bruttó hazai termékéhez (GDP) viszonyított biztosítási díjbevétele alig harmada az uniós átlagnak, de még Közép-Európa csatlakozó országai között is az egyik sereghajtónak számít.

Az EU-belépés után így továbbra is nagy felfutás várható például a jelzáloghitelekhez kötött életbiztosításoknál, sőt kialakulnak majd a jelzálogkölcsönökhöz kapcsolandó vagyonbiztosítási módozatok is. A piac egészét tekintve a növekedés „motorját” 2004 után is az életbiztosítások adják majd. Az Allianz Hungária szerint ezek aránya az éves összdíjban – nyugati mintára – 10–15 év múlva haladja meg a nem életbiztosításokét. Utóbbi területen viszont – ez már a PSZÁF jóslata – kiugró bővülés várható a vállalati vezetők különböző típusú személyi felelősségbiztosításainál és a casconál is.

A szolgáltatási paletta bővítése jegyében az ING Biztosító májustól euró alapú befektetési egységekhez kötött (unit linked) biztosítással rukkol elő: az ügyfél az EU közös pénzében fizet díjat, s a biztosító euróban szolgáltat – közölte a társaság. Mások egyelőre nem követik a példát, noha a törvény erre évek óta lehetőséget ad. Az elsősorban lakossági ügyfeleknek szóló unit-linked módozatoknál jó ideje lehet nemzetközi részvény-, vagy kötvénykosarakba fektetni. Az életbiztosítások „eurósításában” nem kívánunk elsők lenni, s főként nem az ügyfelekre hárítani a jelenleg magas árfolyamkockázatot – érvelt például az Allianz Hungária.

Egyelőre főképp elméleti előnyei lehetnek annak is, hogy több biztosítónál – például az OTP Garanciánál – már ma is mód van a vállalati (ipari) biztosítások deviza (az euró mellett akár dollár, svájci frank, angol font) alapú kezelésére. A banki és lízinges devizahitel-konstrukciókra hasonlító módozatoknál a díjakat, biztosítási összeget, kártérítési limiteket, önrészeket devizában szabják meg, csakhogy a díjfizetés és a szolgáltatás – árfolyamkockázattal – forintban történik, mégpedig az aznap érvényes jegybanki középárfolyamon.Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.