Üzleti tippek

Díjcsökkenés a biztosítási piacon?

Az unió az élet- és autóbiztosítások ugrásszerű bővülése mellett a vállalatvezetők személyi felelősségbiztosításainak aranykorát is elhozhatja. A piaci verseny éleződése díjcsökkenéssel is járhat, s megjelenhetnek az olcsó diszkontbiztosítók is.

Az európai piac nagy játékosai már régen megjelentek a magyar piacon. Az EU-csatlakozás után rövid távon így nem várható nagyobb számban új biztosítók feltűnése – így sommázható a legtöbb vezető hazai társaság egybehangzó véleménye. Mások viszont – például Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Biztosító vezérigazgatója – interjúikban arra hívják fel a figyelmet: a „nagyok” árnyékában jó pár, csak egy-egy piaci területre – például nagy valószínűséggel a lakossági és céges flották kötelező gépjármű felelősségbiztosítására – specializálódott olcsó díjú, ám „kevésbé igényes” kárrendezést kínáló direkt biztosító is megjelenhet. A szakmában ennek előszelének vélik, hogy néhány kisebb társaság már idén is időleges dömpingárakkal próbált magának részt hasítani a „kötelező” tortájából.

A szomszédos Ausztria 1995. évi uniós csatlakozása után öt évvel közel háromszorosára (145-ről 396-ra) nőtt az országba határon átnyúló szolgáltatást nyújtó biztosítók száma – világlik ki a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) a biztosítási piac EU-belépőjéről készített tanulmányában.

A határon átnyúló lakossági szolgáltatások aránya 1 ezrelék alatti az EU-ban, bár ennek nincsenek kizáró jogi korlátjai, a kivételek mögött pedig gyakran történelmi okokat találunk. Sokkal inkább a nagyvállalati biztosításokra jellemző a határok felettiség, ahol a „multik” hozzák magukkal biztosítójukat – érvelt ugyanakkor Sipos József, a honi piacvezető Allianz Hungária igazgatója. Szerinte a magyar adminisztrációs korlátok – a kötelező magyar nyelvű termékleírástól a tűzadóig – valószínűtlenné teszik azt az eshetőséget is, hogy (mint az a sajtóban nemrég megjelent) a magyarországinál jelenleg 40–50 százalékkal olcsóbb „kötelezőt” kínáló szlovák biztosítók jöjjenek be a magyar piacra. Ezt egyébként a szlovák jogszabályok sem teszik lehetővé.











A “kötelező” díjai itthon és Szlovákiában*
Magyar biztosító
Éves díj (Ft)
Szlovák biztosító
Éves díj (Ft)
ÁB-Aegon
77 428
Allianz SP
54 252
Allianz Hungária
76 800
Kooperativa
56 694
Argosz
106 008
Ceska poist’ Slovensko
54 252
Generali-Providencia
77 772
Kommunálna poist’
55 440
OTP Garancia
89 040
Generali (vállalkozói)
54 120
Uniqa
82 604
Ergo
54 147
*Díjszámítás alapja: 36 éves, Budapest III. kerületi cégvezető által kötött A0-ás bónuszfokozatú “kötelező” 1783 cm3-es Volvo S 40-es személygépkocsira. Egy szlovák korona=6,60 forint árfolyamon számítva.
Forrás: magyar és szlovák biztosítók közlései, netrisk.hu, Világgazdaság

Díjcsökkenés az autós biztosításoknál?

A biztosítási törvény új szabályai:
– a korábbikaknál szigorúbban rögzíti a törvény, hogy a biztosítónak mikor milyen tájékoztatást kell nyújtania ügyfelének,
– a biztosítási és üzleti titkok körét módosították,
– májustól – akár az interneten keresztül is – bárki által ellenőrizhetővé váltak a cégnek biztosítást kínáló ügynökök, biztosítási alkuszok adatai. A PSZÁF által létrehozandó ügynökregiszterben ugyanis a biztosítási piac valamennyi szereplőjének kötelezően fel kell tüntetnie üzletkötői nevét, bejegyzési számát és munkaadó intézményének nevét.

A szakemberek abban megegyeznek: középtávon mindenképp a verseny éleződése várható. Ez a PSZÁF szerint egyes ágazatokban – elsődlegesen az autóbiztosításoknál – esetleg díjcsökkenéssel is jár. Maguk a biztosítók persze óvakodnak ilyesmit kimondani már csak az EU jóval magasabb díjszínvonala miatt is. A tarifák esése ellen szól viszont, hogy májustól egy EU-direktíva alapján az itthoni biztosítóknak az eddigieknél jóval több – s a piaci szereplők számára összesen közel 20 milliárd forintos többletteherrel járó – biztonsági és szavatolótőkével kell rendelkezniük az ügyfelek biztonsága érdekében. Márpedig a biztosítók romló jövedelmezőségüket esetleg az ügyfeleken „hozhatják be”. Igaz, a nagy piaci szereplőket – például az Aegon Biztosítót, az Allianz Hungáriát, OTP Garanciát – a többletteher nem sújtja, mert közlésük szerint már ma is rendelkeznek a szükséges biztonsági tőkével.

Az éleződő küzdelem másrészt növelheti az alternatív értékesítési csatornák szerepét: a vállalati vagyonbiztosítások értékesítésénél tovább nőhet a független alkuszok aránya a biztosítók saját ügynökeinek rovására. Maga a termékpaletta is átalakul: szaporodhatnak az új, banki vagy befektetési megoldásokkal kombinált biztosítások.

A növekedés motorja az életbiztosítás lesz

Növekedési kilátások
1. Spanyolországban és Portugáliában – elsősorban az izmosodó középosztály privát élet- és vállalati biztosításainak gyarapodásával – az EU-csatlakozás után szűk egy évtizeddel megduplázódott a biztosítási szerződések száma, a teljes biztosítási összeg és a kárkifizetések volumene pedig az ötszörösére nőtt.
2. Magyarország saját bruttó hazai termékéhez (GDP) viszonyított biztosítási díjbevétele alig harmada az uniós átlagnak, de még Közép-Európa csatlakozó országai között is az egyik sereghajtónak számít.

Az EU-belépés után így továbbra is nagy felfutás várható például a jelzáloghitelekhez kötött életbiztosításoknál, sőt kialakulnak majd a jelzálogkölcsönökhöz kapcsolandó vagyonbiztosítási módozatok is. A piac egészét tekintve a növekedés „motorját” 2004 után is az életbiztosítások adják majd. Az Allianz Hungária szerint ezek aránya az éves összdíjban – nyugati mintára – 10–15 év múlva haladja meg a nem életbiztosításokét. Utóbbi területen viszont – ez már a PSZÁF jóslata – kiugró bővülés várható a vállalati vezetők különböző típusú személyi felelősségbiztosításainál és a casconál is.

A szolgáltatási paletta bővítése jegyében az ING Biztosító májustól euró alapú befektetési egységekhez kötött (unit linked) biztosítással rukkol elő: az ügyfél az EU közös pénzében fizet díjat, s a biztosító euróban szolgáltat – közölte a társaság. Mások egyelőre nem követik a példát, noha a törvény erre évek óta lehetőséget ad. Az elsősorban lakossági ügyfeleknek szóló unit-linked módozatoknál jó ideje lehet nemzetközi részvény-, vagy kötvénykosarakba fektetni. Az életbiztosítások „eurósításában” nem kívánunk elsők lenni, s főként nem az ügyfelekre hárítani a jelenleg magas árfolyamkockázatot – érvelt például az Allianz Hungária.

Egyelőre főképp elméleti előnyei lehetnek annak is, hogy több biztosítónál – például az OTP Garanciánál – már ma is mód van a vállalati (ipari) biztosítások deviza (az euró mellett akár dollár, svájci frank, angol font) alapú kezelésére. A banki és lízinges devizahitel-konstrukciókra hasonlító módozatoknál a díjakat, biztosítási összeget, kártérítési limiteket, önrészeket devizában szabják meg, csakhogy a díjfizetés és a szolgáltatás – árfolyamkockázattal – forintban történik, mégpedig az aznap érvényes jegybanki középárfolyamon.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik