Üzleti tippek

Utazás: útlevél nélkül

Május elseje óta jóval egyszerűbb az utazás: a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal is mehetnek az uniós tagállamokba. Ráadásul a belső határokon egyszeri megállással, könnyített ellenőrzéssel haladhatnak tovább.

Személyi igazolvánnyal a következő országokba utazhatunk:
– Ausztria,
– Belgium,
– Ciprus,
– Csehország,
– Dánia,
– Észtország,
– Finnország,
– Franciaország,
– Görögország,
– Hollandia,
– Horvátország
(csak új típusú személyivel),
– Írország,
– Izland,
– Lengyelország,
– Lettország,
– Liechtenstein,
– Litvánia,
– Luxemburg,
– Málta,
– Nagy-Britannia,
– Németország,
– Norvégia,
– Olaszország,
– Portugália,
– Spanyolország,
– Svájc,
– Svédország,
– Szlovákia,
– Szlovénia.

Ami néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, mára megvalósult: útlevél nélkül is utazhatnak a magyar állampolgárok az Európai Unió tagállamaiba, elegendő lesz ilyenkor – akár a régi, akár az új típusú – személyi igazolvány bemutatása. Könnyebbséget jelent az is, hogy nem kell a határ két oldalán mindkét határőrnek bemutatni az okmányokat, hanem elég lesz egy helyen – a határ innenső oldalán, ahol kilépünk – igazolni magunkat. Ez a „kézből kézbe”, vagyis könnyített ellenőrzési rendszer annyit jelent, hogy a magyar határőrnek kell bemutatni az okmányokat, s megszűnik a vámellenőrzés is.

Ez a rendszer lép életbe az osztrák, a szlovén és a szlovák határszakaszon is, bár ezek között is lesz néhány olyan határállomás, ahol marad minden a régiben. Ennek az az oka, hogy az átalakítás biztonsági kockázattal, vagy nagy anyagi ráfordítással járt volna, illetve nagyon kicsi a határforgalom. A repülőtereken is számíthatnak kedvező változásokra a magyar utazók: ilyenkor az uniós állampolgárok sávjába kell állniuk, s ekkor is elegendő lesz a személyi igazolvány.

Az egyszerűsödő eljárások ellenére a Külügyminisztérium azt ajánlja a magyar állampolgároknak, hogy még néhány hónapig – az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében – vigyék magukkal az útlevelüket is. Előfordulhat ugyanis, hogy a határőrök nem ismerik meg a magyar igazolványt, mivel a tagországokban több mint százféle személyi azonosító okmány van forgalomban, az útlevelekkel, vízumokkal, tartózkodási engedélyekkel együtt pedig közel 600.

Az uniós tagállamok felé könnyebbség, a nem ide tartozó országok határainál viszont a szigorítás jellemzi májustól a határellenőrzést. Ez annyit jelent, hogy a magyar–román, a magyar–ukrán és a magyar–szerb határon „macerásabb” lesz az átjutás, ráadásul az utóbbi két esetben még vízumot is ki kell váltani. Romániába történő utazás esetén csak 6 hónapnál hosszabb tartózkodás esetén kell a vízum. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az Európai Unió vízumpolitikája van érvényben nálunk is május elseje óta: vagyis, ha az adott ország állampolgárainak vízum kell az EU-ba, akkor hozzánk is.

Május elseje óta nemcsak magyar, hanem uniós állampolgárok is vagyunk. Ez pedig annyit jelent, hogy minden uniós állampolgár szavazhat, illetve jelöltetheti magát az európai parlamenti, valamint a helyhatósági választásokon is.

Magyarország a schengeni egyezményhez még nem csatlakozott. Ha ez megtörténik – vélhetően 4-5 éven belül – akkor még egyszerűbb lesz a határellenőrzés: ez annyit jelent, hogy az uniós tagállamok határainak átlépésékor nem lesz sem személy-, sem áruellenőrzés, csak a schengeni határokon.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik