Üzleti tippek

A cégek százmilliós pályázati pénzeket hagynak parlagon heverni

Bizarr. Milliókhoz juthatnának kedvezményesen a cégek, mégsem pályáznak. Pedig olyan célokra adna pénzt az állam, amelyek az ő túlélésüket segítenék az unióban: bizonyos fejlesztések nélkül bírságokra kell számítaniuk, sőt akár a működési engedélyüket is elveszíthetik. Tapasztalataink szerint a cégek sokszor tudnak a lehetőségről, érzik is a veszélyt, mégsem pályáznak.

A
maival együtt harminchat nap van hátra az uniós csatlakozásig. Akkortól a magyar cégeknek teljesíteniük kell a közösség előírásait. Ez érvényes például a sarki kisközértre és -vendéglőre is: egy meglehetősen szigorú egészségügyi és higiénés eljárásrendszert kell alkalmazniuk (a szakma HACCP-szabványnak ismeri ezt a minőségirányítási rendszert). A pénzigényes fejlesztéseket támogatná a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) is, de a pályázatok januári meghirdetése óta mindössze hét vállalkozó állította össze a pályázati dokumentációt. Egy másik példa: 2005. január elsejétől büntetésre számíthatnak azon közintézmények üzemeltetői, amelyek nem gondoskodnak a fogyatékkal élők akadálytalan bejutásáról. Erre a szaktárca az idén 150 milliós kerettel írt ki pályázatot a szálláshelyeknek és vendéglátó-ipari egységeknek, de eddig egyetlen jelentkező sem akadt. Hasonló a helyzet az Okos Magyarország program keretében elindított, környezetvédelmi szempontú technológiaváltást segítő pályázattal is. Ezen akár százmillió forintos állami támogatást is lehet nyerni. A gazdasági tárca szakértői láthatóan az egyik legfontosabb gazdaságfejlesztési célnak tartják, mivel négymilliárd forintos kerete a harmadik legnagyobb a tárca által felügyelt kiírások között. Ám ennél – éppen mivel nagy a nyerhető összeg – elképzelhető, hogy a pályázáshoz szükséges papírok beszerzése több időt emészt fel, mint a többi tendernél.

Minihatáridô a május

Az elsô elbírálásokat áprilisban tartják – ez igaz a legtöbb GKM-es tenderre. A pályaművek azonban a legtöbb esetben már most is gyorsan gyűlnek. Viszonylag éles a határ a népszerű és a népszerűtlen kiírások között: a pályázatok egyik részénél már most versenyfutás alakult ki a pénzért, más célok iránt pedig szinte nincs érdeklôdés. Másként fogalmazva: azokra a pályázatokra érkezett a legtöbb igény, amelyekhez „könnyű” összeállítani a dokumentációt.

Átlagosan
a keretek 12 százalékára érkezett eddig pályázat, de mindössze öt kiírásnál volt az év elején megállapított keretek húsz százalékánál nagyobb támogatási igény. Igaz, a tapasztalat az, hogy a vállalkozások zöme a leadási határidô elôtt nyújtja be a dokumentációt (ez a legtöbb kiírásnál szeptember), ám a májusi csatlakozás bizonyos értelemben szintén határidô. Hiszen például a HACCP-szabályoknak való megfelelés is ekkortól kötelezô.

Továbbra
is a legnépszerűbb a házak, lakások szigetelését és egyéb energiatakarékossági felújítást célzó pályázat, amelyre egy hónap alatt 1062 ingatlantulajdonos jelentkezett, s összesen 296 millió forintnyi támogatást igényeltek. Szintén sok, 218 darab pályázat érkezett a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésére vonatkozó kiírásra, összesen majdnem hárommilliárd forintnyi igénnyel. Népszerűek továbbá a megújuló energiaforrások felhasználását bôvítô beruházásokat és az internetes honlap elkészítését támogató pályázatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik