Üzleti tippek

A cégek százmilliós pályázati pénzeket hagynak parlagon heverni

Bizarr. Milliókhoz juthatnának kedvezményesen a cégek, mégsem pályáznak. Pedig olyan célokra adna pénzt az állam, amelyek az ő túlélésüket segítenék az unióban: bizonyos fejlesztések nélkül bírságokra kell számítaniuk, sőt akár a működési engedélyüket is elveszíthetik. Tapasztalataink szerint a cégek sokszor tudnak a lehetőségről, érzik is a veszélyt, mégsem pályáznak.

A
maival együtt harminchat nap van hátra az uniós csatlakozásig. Akkortól a magyar cégeknek teljesíteniük kell a közösség előírásait. Ez érvényes például a sarki kisközértre és -vendéglőre is: egy meglehetősen szigorú egészségügyi és higiénés eljárásrendszert kell alkalmazniuk (a szakma HACCP-szabványnak ismeri ezt a minőségirányítási rendszert). A pénzigényes fejlesztéseket támogatná a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) is, de a pályázatok januári meghirdetése óta mindössze hét vállalkozó állította össze a pályázati dokumentációt. Egy másik példa: 2005. január elsejétől büntetésre számíthatnak azon közintézmények üzemeltetői, amelyek nem gondoskodnak a fogyatékkal élők akadálytalan bejutásáról. Erre a szaktárca az idén 150 milliós kerettel írt ki pályázatot a szálláshelyeknek és vendéglátó-ipari egységeknek, de eddig egyetlen jelentkező sem akadt. Hasonló a helyzet az Okos Magyarország program keretében elindított, környezetvédelmi szempontú technológiaváltást segítő pályázattal is. Ezen akár százmillió forintos állami támogatást is lehet nyerni. A gazdasági tárca szakértői láthatóan az egyik legfontosabb gazdaságfejlesztési célnak tartják, mivel négymilliárd forintos kerete a harmadik legnagyobb a tárca által felügyelt kiírások között. Ám ennél – éppen mivel nagy a nyerhető összeg – elképzelhető, hogy a pályázáshoz szükséges papírok beszerzése több időt emészt fel, mint a többi tendernél.

Minihatáridô a május

Az elsô elbírálásokat áprilisban tartják – ez igaz a legtöbb GKM-es tenderre. A pályaművek azonban a legtöbb esetben már most is gyorsan gyűlnek. Viszonylag éles a határ a népszerű és a népszerűtlen kiírások között: a pályázatok egyik részénél már most versenyfutás alakult ki a pénzért, más célok iránt pedig szinte nincs érdeklôdés. Másként fogalmazva: azokra a pályázatokra érkezett a legtöbb igény, amelyekhez „könnyű” összeállítani a dokumentációt.

Átlagosan
a keretek 12 százalékára érkezett eddig pályázat, de mindössze öt kiírásnál volt az év elején megállapított keretek húsz százalékánál nagyobb támogatási igény. Igaz, a tapasztalat az, hogy a vállalkozások zöme a leadási határidô elôtt nyújtja be a dokumentációt (ez a legtöbb kiírásnál szeptember), ám a májusi csatlakozás bizonyos értelemben szintén határidô. Hiszen például a HACCP-szabályoknak való megfelelés is ekkortól kötelezô.

Továbbra
is a legnépszerűbb a házak, lakások szigetelését és egyéb energiatakarékossági felújítást célzó pályázat, amelyre egy hónap alatt 1062 ingatlantulajdonos jelentkezett, s összesen 296 millió forintnyi támogatást igényeltek. Szintén sok, 218 darab pályázat érkezett a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésére vonatkozó kiírásra, összesen majdnem hárommilliárd forintnyi igénnyel. Népszerűek továbbá a megújuló energiaforrások felhasználását bôvítô beruházásokat és az internetes honlap elkészítését támogató pályázatok.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.