Üzleti tippek

Ausztria nem nyitja meg munkaerőpiacát a csatlakozóknak

Az osztrák munkaerőpiac nem nyílik meg a csatlakozók előtt májustól – jelentette ki a búcsúlátogatáson hazánkban tartózkodó Thomas Klestil. A leköszönő osztrák államfőnek Mádl Ferenc a külföldi állampolgárnak adható legmagasabb állami kitüntetést adományozta.

Ausztria nem Magyarországgal szemben, hanem az Európai Unióhoz most csatlakozó valamennyi ország vonatkozásában döntött úgy, hogy egyelőre nem nyitja meg előttük munkaerőpiacát – jelentette ki az osztrák államfő csütörtökön Budapesten. Az osztrák elnök búcsúlátogatáson tartózkodik Budapesten; 1992 óta tartó elnöki mandátuma hamarosan lejár.

Szívesen közvetítem Ausztriában a mielőbbi nyitást szorgalmazó magyar igényt – mondta Thomas Klestil a magyar államfővel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

Magyarországnak az uniós munkaerőpiac teljes liberalizálására vonatkozó 2+3+2 éves átmeneti időszak során folyamatosan törekednie kell annak mielőbbi megszüntetésére – közölte Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Mádl Ferenc hangsúlyozta: az EU mind a négy szabadságjogának – az áruk, a személyek, a tőke és a szolgáltatások – minél előbb teljes körűen érvényesülnie kell az újonnan csatlakozók esetében is. Mint mondta, átmenetileg Magyarországnak is megértést kell tanúsítania az EU-országok irányában a munkaerő kérdésben, mint ahogy az unió is átmeneti időszakot biztosított Magyarország számára a külföldiek földtulajdon-vásárlása ügyében.

Két év után felülvizsgálható a munkaerőpiaci korlátozás

Az osztrák elnök megjegyezte, hogy a munkaerő-áramlás átmeneti korlátozását már két év után felül lehet vizsgálni.
Esetleg közben növekedhet az a munkaerő-kontingens, amelyet kétoldalú megállapodás alapján Magyarország eddig is használhatott az osztrák munkaerőpiacon – tette hozzá Mádl Ferenc.

A Mádl-Klestil megbeszélésen kiemelt téma volt az európai alkotmányos szerződés kérdése, amellyel kapcsolatban egyetértettek abban, hogy azt mielőbb lehetőleg már az ír EU-elnökség idején véglegesíteni kell.
Kitüntetés Klestil elnöknek

A magyar elnök felidézte, hogy Thomas Klestil 11 évvel ezelőtt hívta életre a közép-európai elnöki konferenciát, akkor még négy résztvevővel, Klestil mellett Göncz Árpád akkori magyar, Václav Havel cseh és Richard von Weizsacker német szövetségi elnökkel.

Klestil elmondta: a közép-európai elnökök idei romániai találkozóján már 19 ország képviselteti magát.

Mádl Ferenc a Sándor-palotában a külföldi állampolgárnak adható legmagasabb állami elismerést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje a lánccal kitüntetést nyújtotta át Thomas Klestilnek, aki 12 éven át volt az osztrák köztársaság elnöke.

Ausztria és Magyarország érdekei azonosak az unióban

A köztársasági elnök után Medgyessy Péterrel találkozott a búcsúlátogatáson Budapesten tartózkodó Thomas Klestil osztrák szövetségi elnök. A megbeszélésen Medgyessy Péter megköszönte Thomas Klestil elnök támogatását, melyet tizenkét éves államfői tevékenysége során Magyarország uniós csatlakozása érdekében, a közép-európaiság szellemében nyújtott. A magyar miniszterelnök és az osztrák államfő is alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a kibővülő Európában tovább élénküljön és új területekkel bővüljön a két ország stratégiai együttműködése.

A kormányfő hangsúlyozta: az Európai Unióban Magyarország és Ausztria érdekei azonosak abban, hogy a lehető leghamarább, kompromisszumra törekedve megegyezés jöjjön létre az európai alkotmány még nyitott kérdéseiről.

Az csatlakozókkal szemben is érvényesüljön a szolidaritás elve
Magyarország közelgő uniós csatlakozásával kapcsolatban Medgyessy Péter fontosnak tartja, hogy az új tagországokkal szemben változatlan formában maradjon fenn a szolidaritás elve. Ebben a kérdésben, továbbá a munkaerőpiac liberalizálásának, valamint az európai közlekedési hálózathoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések területén Magyarország számít Ausztria támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik