Üzleti tippek

Legfeljebb 25 százalékos kárenyhítést kapnak a gazdák

Mivel a termelők kárigénye meghaladta a 34 milliárd forintot és a rendelkezésre álló összeg mindössze tízmilliárd volt kárenyhítésre, ezért a fagy- és aszálykárok esetében 25 százalékos kárenyhítést kaphatnak a gazdák.

A harminc százalék feletti aszálykárt jelentő gazdálkodók száma 94 ezer volt, az igénylést a múlt hónap végéig kellett leadni. A több mint 90 ezer termelő összesen 38,8 milliárd forintot igényelt. Átlagban az igénylést benyújtott termelők hozamkiesése 52 százalék volt. A benyújtott igényekből összegszerűen több mint 30 százalékot az őstermelők igényelték, 25 százalék körüli volt a családi gazdaságok igénybejelentése, míg a gazdasági társaságok fagy- és aszálykár igénye 39 százalékra rúgott – közölte Benedek Fülöp az agrártárca közigazgatási államtitkára.

Háromszor annyi kártérítést igényeltek

A termelők 2,5 millió hektár szántóra nyújtottak be aszálykárigényt 34 milliárd forint értékben. A szántóföldi zöldség-, gyümölcs- és szőlőültetvényekben keletkezett aszály- és fagykár megtérítésének igénye 4,2 milliárd forint volt, míg az erdőtelepítésekben és a halastavaknál 658 millió forintos aszálykárt jelentettek a gazdálkodók. A termőföld alapú támogatást igénylő 127 ezer gazdálkodóból 72 százalék jelentett fagy- és aszálykár térítési igényt.

A rendelkezésre álló forrás tízmilliárd forint, ezért a minisztérium úgynevezett visszaosztást alkalmazott. Ezért a termelők az igényelt támogatás 25,4 százalékát vehetik igénybe, mivel a minisztérium egy 0,254-es fajlagos szorzót alkalmazott a visszaosztás során.

Mintegy száz élelmiszer-feldolgozó üzemet be kell zárni

Benedek Fülöp beszélt arról is, hogy azokat a húsfeldolgozó üzemeket, amelyek nem tesznek eleget az uniós elvárásoknak, előbb fel kell függeszteni, majd 2004. január 31-én bezárni. Az uniós feltételeket a feldolgozó üzemeknek, vágóhidaknak, baromfi- és tejfeldolgozó vállalkozásoknak 2003. december 31-ig kell teljesíteniük. Az előzetes adatok szerint 95 úgynevezett vöröshúsüzemet, továbbá 5 baromfifeldolgozót és 7 tejfeldolgozót érinthet a bezárás.

A tárca hétfőn teszi közzé a Vágóállat és Hús Terméktanáccsal egyeztetve azon üzemek listáját, amelyek a bezárt üzemek helyett átveszik a tenyésztőktől a feldolgozásra váró állatokat. A megyei állatorvosoknak ugyanakkor a tárca utasítást adott arra, hogy a területükön működő fekete vágóhidakat jelenteniük kell.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik