Üzleti tippek

Adókedvezmények

Jövőre az adó- és járulékrendszeren keresztül újabb kedvezményekkel ösztönzi a kormányzat a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását.

Nem jár túl sok adókedvezmény azon munkavállalóknak, akik a kifejezetten a hátrányos helyzetűeket – megváltozott munkaképességűeket, munkanélkülieket, idősebbeket – foglalkoztatják. Az adószakértők szerint ez nem is nagy baj, hiszen a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását inkább közvetlen támogatásokkal kellene ösztönözni a kormányzatnak, nem pedig ezzel is tovább bonyolítani az egyébként sem túl egyszerű adószabályokat.

1.
A társasági adótörvényben az egyik adókedvezmény szerint a munkáltató az adózás előtti eredményét csökkentheti a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállalónak kifizetett munkabérrel, de havonta legfeljebb az érvényes minimálbér felével, a jövő évtől érvényes szabályok szerint pedig a minimálbér teljes összegével. A kedvezmény érvényesítésének a feltétele az is, hogy a munkaadó által foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma az adóévben ne haladja meg a 20 főt.

2.
A társasági adótörvényben biztosított másik adókedvezmény szerint a korábban munkanélküli személy után a foglalkoztatásának ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék ugyancsak csökkenti a munkaadó adózás előtti eredményét, ráadásul – természetesen – a járulék költségként is elszámolható. A kedvezmény érvényesítésének feltétele az is, hogy a munkaadó a korábban munkanélküli magánszemély alkalmazása óta, illetőleg az azt megelőző hat hónapon belül azonos munkakörben foglalkoztatott más munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntette meg, és a korábban munkanélküli magánszemély az alkalmazását megelőző hat hónapon belül nála nem állt munkaviszonyban.

3.
Az idősebbek elhelyezkedési nehézségeit kívánja enyhíteni az a rendelkezés, hogy az 50 éven felüli tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén fizetendő havi 3450 forint tételes egészségügyi hozzájárulást visszaigényelhetik a munkaadók. Ugyanez vonatkozik a gyes-ben vagy gyet-ben részesülőkre, akik munkaügyi szempontból szintén előnytelen helyzetben vannak.

4.
A hátrányban lévők foglalkoztatását közvetve ösztönzi az is, hogy jövőre alaposan emelkedik a rehabilitációs hozzájárulás összege. A foglalkoztatási törvény szerint minden 20 főnél többet foglalkoztatónak 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket kell foglalkoztatnia. Ha ezt nem teszi meg, akkor a hiányzó létszám után ebben az évben évente 37 300 forintot kell fizetni. Januártól viszont ennek többszörösére emelkedik a fizetendő penzum: mégpedig várhatóan 117 600 forint lesz évente. A kormányzat reményei szerint az alaposan megemelkedett járulék arra ösztönzi majd a munkaadókat, hogy mind nagyobb számban megváltozott munkaképességűeket alkalmazzanak.

A társasági adótörvény szerint munkanélkülinek minősül:
– aki legalább 6 hónapig a megyei munkaügyi központ által nyilvántartott munkanélküli volt,
– vagy munkanélküli-segélyben, illetve munkanélküliek jövedelempótló támogatásában részesült,
– vagy az is, aki ugyanezen lehetőségeket már kimerítette, azonban együttműködött a munkaügyi központtal.
– kedvező szabály, hogy az előbbi feltételek fennállása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni azt az időszakot, amíg a magánszemély munkanélküli, terhességi, gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben részesül, vagy katonai, esetleg polgári szolgálatot teljesít, sőt még az előzetes letartóztatás, szabadságvesztés idejét sem kell figyelembe venni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.