Üzleti tippek

Adókedvezmények

Jövőre az adó- és járulékrendszeren keresztül újabb kedvezményekkel ösztönzi a kormányzat a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását.

Nem jár túl sok adókedvezmény azon munkavállalóknak, akik a kifejezetten a hátrányos helyzetűeket – megváltozott munkaképességűeket, munkanélkülieket, idősebbeket – foglalkoztatják. Az adószakértők szerint ez nem is nagy baj, hiszen a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását inkább közvetlen támogatásokkal kellene ösztönözni a kormányzatnak, nem pedig ezzel is tovább bonyolítani az egyébként sem túl egyszerű adószabályokat.

1.
A társasági adótörvényben az egyik adókedvezmény szerint a munkáltató az adózás előtti eredményét csökkentheti a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállalónak kifizetett munkabérrel, de havonta legfeljebb az érvényes minimálbér felével, a jövő évtől érvényes szabályok szerint pedig a minimálbér teljes összegével. A kedvezmény érvényesítésének a feltétele az is, hogy a munkaadó által foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma az adóévben ne haladja meg a 20 főt.

2.
A társasági adótörvényben biztosított másik adókedvezmény szerint a korábban munkanélküli személy után a foglalkoztatásának ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék ugyancsak csökkenti a munkaadó adózás előtti eredményét, ráadásul – természetesen – a járulék költségként is elszámolható. A kedvezmény érvényesítésének feltétele az is, hogy a munkaadó a korábban munkanélküli magánszemély alkalmazása óta, illetőleg az azt megelőző hat hónapon belül azonos munkakörben foglalkoztatott más munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntette meg, és a korábban munkanélküli magánszemély az alkalmazását megelőző hat hónapon belül nála nem állt munkaviszonyban.

3.
Az idősebbek elhelyezkedési nehézségeit kívánja enyhíteni az a rendelkezés, hogy az 50 éven felüli tartós munkanélküliek foglalkoztatása esetén fizetendő havi 3450 forint tételes egészségügyi hozzájárulást visszaigényelhetik a munkaadók. Ugyanez vonatkozik a gyes-ben vagy gyet-ben részesülőkre, akik munkaügyi szempontból szintén előnytelen helyzetben vannak.

4.
A hátrányban lévők foglalkoztatását közvetve ösztönzi az is, hogy jövőre alaposan emelkedik a rehabilitációs hozzájárulás összege. A foglalkoztatási törvény szerint minden 20 főnél többet foglalkoztatónak 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket kell foglalkoztatnia. Ha ezt nem teszi meg, akkor a hiányzó létszám után ebben az évben évente 37 300 forintot kell fizetni. Januártól viszont ennek többszörösére emelkedik a fizetendő penzum: mégpedig várhatóan 117 600 forint lesz évente. A kormányzat reményei szerint az alaposan megemelkedett járulék arra ösztönzi majd a munkaadókat, hogy mind nagyobb számban megváltozott munkaképességűeket alkalmazzanak.

A társasági adótörvény szerint munkanélkülinek minősül:
– aki legalább 6 hónapig a megyei munkaügyi központ által nyilvántartott munkanélküli volt,
– vagy munkanélküli-segélyben, illetve munkanélküliek jövedelempótló támogatásában részesült,
– vagy az is, aki ugyanezen lehetőségeket már kimerítette, azonban együttműködött a munkaügyi központtal.
– kedvező szabály, hogy az előbbi feltételek fennállása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni azt az időszakot, amíg a magánszemély munkanélküli, terhességi, gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben részesül, vagy katonai, esetleg polgári szolgálatot teljesít, sőt még az előzetes letartóztatás, szabadságvesztés idejét sem kell figyelembe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik