Üzleti tippek

Megjelent az aszálykárok enyhítéséről szóló rendelet

Kedd óta hatályos az aszálykárok enyhítéséről szóló rendelet, melyet július 18-án írt alá a földművelésügyi miniszter. Az agrártárca helyettes államtitkára a pénzintézetek és az érdekképviseletek vezetőivel egyeztetett a jogszabály végrehajtásáról.

A Magyar Közlöny július 22-i, keddi számában megjelent az aszálykárok enyhítéséről szóló miniszteri rendelet – közölte csütörtökön Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) helyettes államtitkára. Németh Imre, a tárca vezetője július 18-án írta alá a jogszabályt, amely 50 plusz 10 milliárd forintos kártérítést hagyott jóvá a gazdálkodóknak.

Máhr András elmondta, hogy szerdán megbeszélést folytatott a hitelezésben részt vevő pénzintézetek vezetőivel. Csütörtökön az érdekképviseletek és a megyei FM-hivatalok szakértőivel tárgyaltak a minisztériumban a rendelet gyakorlati végrehajtásáról.

Csak a nyilvántartásban szereplő gazdák kaphatnak kártérítést

A károsultak már augusztusban hozzájuthatnak a vissza nem térítendő támogatási előlegekhez és a hitelek első feléhez. Kártérítésre azok jogosultak, akik regisztráltatták magukat a megyei földművelésügyi hivatalokban. Emellett tevékenységükben meghatározó a mezőgazdasági termék-előállítás és árbevételüknek legalább ötven százaléka mezőgazdasági tevékenységből származik.

Az 1991-es földadótörvény alapján az minősül elemi károsultnak, aki egy termény esetében 25 százalék feletti, a gazdaság egészét tekintve pedig 15 százalék feletti elemi kárt szenvedett.

Augusztus 20-ig lehet benyújtani az igényt

Az előlegre augusztus 20-ig lehet a megyei FM-hivataloknál benyújtani az igényt. A hivatal a támogatási előlegről igazolást állít ki, és az elemi kárt szenvedett termelőhöz tizenöt napon belül, de legkésőbb augusztus 31-ig ezt eljuttatja.
Kedvezményes hitelre az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki fagy-, illetve aszálykárt szenvedett és a kár mértéke átlagban húsz százalék. A középlejáratú hitelekre az állam 60 százalékos készfizető kezességet vállal, illetve 70 százalékos kamattámogatást ad. Ez utóbbi alapja a jegybanki alapkamat mértéke. A kedvezményes hitel futamideje öt év, egyéves türelmi idővel. Egy termelő legfeljebb 250 millió forintos hitelt vehet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik