Üzleti tippek

Hódít az ökogazdálkodás Magyarországon

admin

2003. 07. 09. 00:00

Egyre növekvő területeken hódít Magyarországon az ökogazdálkodás, amely szakértők szerint kitörési pontot jelenthet a termelők számára az egészséges táplálkozásra fogékony EU-ban. Uniós csatlakozásunkat követően a most teljes nemzeti támo-gatás helyébe 75-80 százalékban EU-társfinanszírozás lép.

Az év elején 103 ezer hektáron folyt biotermesztés, és azóta ez a terület néhány ezer hektárral tovább gyarapodott – derül ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) nyilvántartásából. A tervek szerint 2006–2007-re már 300 ezer hektáron folyhat ökogazdálkodás. Márai Géza, a Biokultúra Egyesület vezetőségi tagja szerint azonban 2006-ra ez a szint elérheti a 400 ezer hektárt, ami az ország jelenlegi adottságai mellett a maximális szint. „Nem elég ugyanis a szigorú biotermelési szabályokat egy bizonyos termőföldön betartani, hanem a szomszéd földeken is környezetbarát módon kell gazdálkodni, továbbá ipari létesítmények, forgalmas utak sem lehetnek a gazdálkodóegység közelében” – emlékeztetett a szakértő.

A minisztérium 1997-től támogatja az ökogazdálkodásra való átállást. Erre korábban évi 100 millió forintos keret állt rendelkezésre, és igen szigorú szabályoknak megfelelően csak bizonyos költségeket támogattak, azokat is számla ellenében fizették ki. Jelentős változást a nemzeti agrár-környezetvédelmi program (nap) ökológiai gazdálkodási célprogramja hozott 2002-ben. A nap keretében a pályázás egyszerűbbé vált, az elszámolás már nem számla-, hanem területalapú. A hektáronként 10–40 millió forintos kifizetéseket területi nagyság és művelési ág alapján határozzák meg. Fontos előrelépés továbbá, hogy a korábbi, 100 milliós éves keret 2002-ben már 500 millió forint volt.

Tavaly ezer beérkezett pályázat közül 570 nyert támogatást, és az idén is hasonlóan nagy az érdeklődés. Az idei pályázatok kiértékelése még folyik, így csak a közeljövőben lesz erről eredmény – mondta a Világgazdaság kérdésére az FVM munkatársa. Szemben a korábbi időszakkal, a nap keretében már nemcsak a két-három éves átállásra, hanem az ökogazdálkodásra már átállt területekkel is lehet pályázni. A minisztérium a nyertesekkel öt évre szóló szerződést köt. A termelő minden évben szerződésben erősíti meg, hogy továbbra is betartja az ökogazdálkodás szabályait, amit az FVM által elismert ellenőrző szervezet felügyel. A támogatások mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy az ökogazdálkodás keretében megtermelt termékek kvóta nélkül szabadon értékesíthetők, és akár 10-40 százalékkal drágábban eladhatók – emlékeztetett a minisztérium munkatársa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.