Üzleti tippek

A felkészületlen kis- és középvállakozások veszthetnek az uniós piacnyitással

Magyarország európai uniós csatlakozását követően nem kell piacnyitási sokktól tartani, a hazai kis- és középvállalkozások felkészültsége azonban nagyban meghatározza versenypozíciójukat és lehetőségeiket az unió piacán.

Gottfried Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Erste Bank Rt.-nek az EU-csatlakozás hatásáról rendezett csütörtöki budapesti szemináriumán elmondta: a magyar gazdaság az elmúlt 10 évben olyan mértékben integrálódott az unió gazdaságába, hogy a tényleges tagság nem okoz sokkszerű versenykihívást. Hosszabb távon azonban pótlólagos növekedési lehetőséget biztosít a gazdaságnak és szereplőinek egyaránt. A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a GDP növekedését évente 0,8 százalékponttal növelhetik a tagságból adódó előnyök.

Apatini Kornélné, a gazdasági tárca helyettes államtitkára a csatlakozás után felgyorsuló növekedés mellett említést tett a beruházások gyorsulásáról, a többlet a vállalkozások szerint évente 2,5-3,5 százalékpont között lehet.

A magyar és az EU-s vállalkozási szerkezet hasonlóságai között említette a kis- és középvállalkozások magas számát és a foglalkoztatásban játszott jelentős szerepét. Jelentős különbségnek nevezte ezzel szemben, hogy a magyar kkv-k szerepvállalása a GDP termelésében és az exportban jóval kisebb az EU vállalkozásainál és a kivitelben vállalt szerepük az utóbbi két évben rohamosan csökkent.

A magyar kkv-k gyengeségei között említette a helyettes államtitkár a technikai elmaradottság és a tőkehiány mellett a jogkövető magatartás gyengeségeit és az alulinformáltságot az EU piacain meglévő feltételeket illetően. Jelentős hátránya a magyar vállalkozásoknak, hogy még mindig hiányzik a modern értékesítési és marketingszemlélet és továbbra is magas az állami támogatottságra utaltság – tette hozzá.

A kkv-k erősségei között említette Apatini Kornélné, a kreativitást, az innovációs képességet és a gyors alkalmazkodási képességet.

Gottfried Péter emlékeztetett arra, hogy az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlása területén az elmúlt 10 évben Magyarország elöl jár, csaknem teljesen liberalizálta az áruk, a szolgáltatások és a tőke mozgását. Hozzátette: az áruk többsége már ma is vámmentesen vesz részt a kereskedelemben. Nem kivétel ez alól a mezőgazdasági termékek köre sem, ahol a forgalom 60-70 százalékát vámok nélkül bonyolítják az EU és Magyarország között.

A helyettes államtitkár ezért úgy vélte, hogy Magyarország a szabadságjogok biztosítása területén tett intézkedéseivel a kötelezettségeiből már nagyobb részt vállalt, mint amit az EU vállal
az új lehetőségek és jogok biztosításával. Ezek közül kiemelte az uniós döntésekben való részvételt és a közösségi politikák alkalmazását.

A tényleges csatlakozásig történő felkészülés legjelentősebb feladatának az agrárpolitikai és a strukturális alapokhoz kapcsolódó intézményrendszer létrehozását nevezte és forradalmi változásnak
tartotta a közigazgatásban várható intézményi reformot.

Gottfried Péter kiállt az euró minél hamarabbi bevezetése mellett. – Nyomós érvek szólnak amellett, hogy 2007-2008 körül Magyarországon is az euró váltsa fel a nemzeti valutát, ezért a kérdést folyamatosan napirenden kell tartani – mondta.

Magyarország csatlakozását a schengeni egyezményhez a helyettes államtitkára szerint a következő két évben kell előkészíteni. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a schengeni információs rendszer
alkalmas legyen az új tagok adatainak kezelésére is.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.