Üzleti tippek

Gyurós Tibor



Elért eredmények

• Az első hazai informatikai nyilvános részvénykibocsátás a Synergonnal
• Átgondolt vállalati stratégia, amely végül a részvényárfolyamokban is megmutatkozott

Az extrém sportokat kedveli Gyurós Tibor, a Synergon Rt. elnöke, aki az üzleti életben sem ijed meg a veszélyektől. Erre a magatartásra szüksége is volt tavaly év vége fele, amikor egyértelművé vált: a cég nem tudja teljesíteni a terveket. A visszaesésnek több oka is volt, így az SAP üzletág gyenge teljesítménye, az azóta eladott “friss szerzemény”, az Integra várakozásokat alulmúló eredményei, valamint az, hogy a dátumváltás miatt a tervezettnél kevesebb volt a kereslet a szolgáltatásaik iránt.
A Synergonnak – s így a háromfős menedzsment csapat tagjaként dolgozó Gyurós Tibornak – nem csak emiatt volt izgalmas éve a tavalyi. Áprilisban az informatikai cégek közül elsőként hajtottak végre nyilvános részvénykibocsátást; követőjük azóta sem akadt. Ez volt a Gyurós által kedvelt járatlan utak közül az egyik, a másik pedig az, hogy korábban cége a magyar vállalkozások közül elsőként kezdett rendszerintegrációval foglalkozni. A néhány hónapos tőzsdei sikert követően gyengültek a mutatók, de a menedzsment, az elemzőket meglepve, mégsem változtatott stratégiáján, s az idő őket igazolta: februárra felszökött a Synergon tőzsdei árfolyama. Gyurós szerint a bizalom annak is köszönhető volt, hogy kibocsátották a befektetőket előre figyelmeztető profit-warningot, illetve határozott expanziós stratégiát követtek.
Az átmeneti piaci kudarc hosszú távon jól jött a cégnek, amely ezáltal még harcedzettebbé vált. Az idén várható az információtechnológiai piac konszolidálódása, így lassan az is kiderül, ki maradhat talpon. Gyurós szerint 4-6 vezető cég lesz, ezek közül egy-kettő magyar tulajdonú, s ebben a Synergon mindenképpen benne lesz.
“Az uniós csatlakozástól függetlenül sem hiszek az országos méretű vállalkozásokban” – állítja Gyurós. Ennek megfelelően a Synergon augusztus elején, első regionális akvizíciója során, alapvetően tőkeemeléssel, 51 százalékos tulajdont szerzett a 23 fős, több mint 2 millió dollár éves árbevételű, zágrábi és rijekai telephelyekkel rendelkező SPAN d.o.o. cégben. Az év végéig még Csehországban és Romániában is elképzelhetők akvizíciók, a lengyelországi terjeszkedés viszont jövőre marad. Gyurós Tibor a nagy cégek – nem csupán az informatikaiak – esetében csak a regionális megközelítéssel lát lehetőséget a sikerre. Ennek tükrében persze elvileg az is elképzelhető lenne, hogy a Synergont vásárolják fel, de Gyurós szerint erre csak azután van reális lehetőség, ha már regionális vállalattá alakultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik