Üzleti tippek

Auth Henrik



Elért eredmények

• A Postabank helyzetének felmérése
• A bank konszolidációjának levezénylése

Kétség sem fér hozzá, hogy Auth Henrik, a Postabank új vezérigazgatója kalandvágyó természet. Karrierje az államigazgatásban indult, ma viszont már profi bankmenedzserként tartják számon. Az államigazgatás nyugodtabb vizein evezve is szépen ívelt felfelé a pályája: a Németh-kormányban miniszterhelyettességig vitte az ipari tárcánál, az Antall-éra idején pedig a közigazgatási államtitkári posztig jutott a ranglétrán. Így már az is bátorságra vallott, amikor hátat fordítva az államigazgatásnak, először a londoni illetőségű James Capel, illetőleg jogutódja, a Samuel Montagu magyarországi igazgatójaként tette próbára képességeit, majd pedig vezérigazgató-helyettesként élére állt a megrendült helyzetű Magyar Hitelbank átalakításának, illetve a privatizáció előkészítésének. A feladatot – a szakma megítélése szerint – sikerrel teljesítette, és az idő közben ABN Amrová lett pénzintézetnél is vezetői pozíciót töltött be.
Dacára korábban elért eredményeinek, 1998 augusztusában, amikor felkérték a csődbe vitt és teljességgel átláthatatlan helyzetű Postabank talpra állításának levezénylésére, sokan egy lyukas garast sem adtak volna a vállalkozás sikeréért. A kihívásoknak nehezen ellenálló menedzser elfogadta az ajánlatot, és úgy tűnik, rövid egy esztendő alatt sikerrel vette a legnehezebb akadályokat. Elérte, hogy a bank klasszikus tevékenységét jelentő lakossági üzletág megkapaszkodjon. Sikerült megakadályoznia, hogy a pénzintézetet övező bizalmatlan légkörben a jó ügyfelek elmeneküljenek, sőt – ha minimális mértékben is – hónapról hónapra újabbakat sikerül vonzania az elindított új szolgáltatásoknak köszönhetően. Szintén fejlődést értek el a jóval kisebb súlyú vállalati ügyfélkörben, ahol a kis- és középvállalkozók kiszolgálását tűzték zászlajukra.
“A rossz portfólió leválasztásakor ugyan a valósnál kevesebb problémás ügyre számítottam, de annyi biztos, hogy ma már nincsenek felderítetlen bombáink, és a bank szilárd lábakon áll” – mondja a vezérigazgató, aki bankjával az erőrangsor 5. helyén végzett 1999-ben. A Postabank szerény, közel egymilliós nyereséget könyvelhetett el, ami jó indikátora a pénzintézet életében bekövetkezett fordulatnak. A konszolidált mérleg azonban veszteséget mutatott, jelezve, hogy a társaság érdekeltségébe tartozó cégek még mindig birkóznak a korábbi vezetés által felhalmozott problémákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik