Pénzügy

Háromgyerekes anyák adómentessége – megint a jómódúaknak kedveznének

A kormány már többször meglebegtette, most pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila is megerősítette a Magyar Időknek, hogy

a három- vagy annál többgyermekes anyák élethosszig tartó mentességet kapnának a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Arról is voltak már hírek, hogy mintegy 170-173 ezer édesanyát érintene a pozitív változás. Ezt nem cáfolták – ennek alapján arra lehet következtetni, hogy azok is részesülnének a kedvezményből, akiknek már van három gyerekük, nem csak azok, akiknek a jövőben lesz.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára
(Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Igaz, a 2016-os mikrocenzus adatai szerint kis híján 206 ezer legalább három gyereket nevelő család volt, s az nem derült ki, miből adódik a 33-36 ezres lyuk a legalább háromgyerekes családoknál, anyáknál.

Az elképzelés elég fura, 50-60 évre előre szabályozni

– jegyezte meg Zara László adószakértő, amikor a kiszivárgott tervről kérdeztük.

Tízmilliókat is jelenthet a kormány terve

Vegyünk egy olyan háromgyerekes nőt, aki 30 éves, már visszament dolgozni, és mondjuk az átlagbérnek megfelelő most a keresete, azaz bruttó 324 300 forint. Neki elvileg 48 645 forint lenne az szja-ja a jelenlegi kulccsal. Kerekítettünk 50 ezer forintra, nem számoltunk bérnövekedéssel, betegállománnyal, adókulcscsökkenéssel (bár lebegtetik már pár éve a 9 százalékos szja-t), és úgy kalkuláltunk, hogy 65 évesen megy nyugdíjba, addig dolgozik csak.

S ha már számoltunk, a többi bérkategóriára is megnéztük, mennyit jelenthet 1 évre, és nyugdíjig az szja-mentesség:

Mint az ábrán látszik, aki csak minimálbért keres, annak szerényebb havi plusz jut csak, extra fizetéssel viszont kilő a nettó. Átlagkeresettel elvileg évi hatszázezer forinttal nőhet az anya nettó bére, a nyugdíjig pedig bő 20 millió forinttal többet vihetne haza, mint szja-mentesség nélkül. Ez elég jól hangzik.

Csak átlagbérrel és 170 ezer anyával számolva egyébként a költségvetésnek évente 102 milliárd forintjába kerülne a tervezet bevezetése.

Kontra: családi adókedvezmény

Jelenleg a háromgyerekesek havi legfeljebb 99 ezer forint családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthetnek, ha van (annyi) szja-köteles jövedelmük. Átlagkeresetnél az anya teljesen le is nullázhatja az szja-ját, az egészségbiztosítási járulékát (7 százalék), és a nyugdíjjárulékból (10 százalék) is csak 4776 forint levonás marad neki.

Ha valóban szja-mentességről lesz szó, akkor az azt jelenti, hogy mellette nem jár az anyának családi adó- és járulékkedvezmény, ugyanúgy, ahogy azt nem lehet érvényesíteni a szintén adómentes gyes vagy gyet után sem. Viszont ha van társa, aki keres annyit, hogy egymaga is tudja érvényesíteni a teljes családi kedvezményt, akkor az anyának, a családnak valóban pluszt ad az anya szja-mentessége.

És minél nagyobb a háromgyerekes anya fizetése, annál többet nyerhet az szja-mentességgel. Hiszen egyelőre nincs szó arról, hogy csak havi bruttó X forint lehetne a lenullázandó szja, úgy, mint a családi adókedvezménynél.

Minden a megfogalmazáson múlik, hogy mi lesz a jogszabályban,

mondta Zara László.

Nézzük meg mi a helyzet az egyedülálló anyáknál. Ha az átlagbérest adómentessé nyilvánítják, akkor az szja-mentességel rosszabbul járna, mint most a családi adókedvezménnyel. Hiszen most a járulékait is majdnem lenullázzák, az szja-kedvezménnyel pedig csak a jövedelemadója lesz nulla.

A családi adókedvezménnyel havi 49 ezer forinttal többet nyerhet az átlagbéres anya most, mintha az szja-mentes lesz.

Emiatt lehet, hogy jobb lenne választási lehetőséget felkínálni. Vagy a családi kedvezményhez hasonlóan azt mondani, hogy az új mentesség nemcsak szja-, hanem járulékmentességet is jelent, akkor szinte nem is lenne levonás a bruttóból, és minden legalább háromgyerekes anya nyerne az új felállással. De ettől még igaz maradna, hogy aki többet keres, az többszörösét nyerheti annál, mint akinek alacsony a fizetése.

A legtöbbet az a család nyerhetné, ahol az anya nagyon jól keres, és az apa is legalább annyit, hogy a családi adókedvezményt érvényesíthesse teljes egészében a gyerekeik után.

Akinek nincs szja-köteles jövedelme, annak fityisz

A táblázatokban is jelöltük, hogy akinek nincs szja-köteles jövedelme, az nem tud adókedvezményt érvényesíteni, és az adómentesség sem fog rajta segíteni szemernyit sem. Például ha az anya munkanélküli, pont azért, mert a három gyerek mellett nem könnyű elhelyezkedni, akkor nem jogosult (adó)támogatásra. Ha részmunkaidős, és a keresete is ennek megfelelő, akkor pedig csak arányosan kevésre.

De nemcsak a munkanélküliek járnak ebben a cipőben, hanem a vállalkozók egy része is, például a katázók, evázók, akik a családi adókedvezményt sem tudják érvényesíteni, mert nincs szja-köteles jövedelmük. De ugyanígy nem adnak semmit a tervezett változtatással a legszerényebb ellátást kapó, gyesen, illetve gyeten lévő háromgyerekes anyáknak sem, hiszen az ő juttatásuk már eleve szja-mentes.

Nyugdíj-takarékosságnál hátrány is lehet

Kérdéseket vethet fel az is, mi lesz az egyéni öngondoskodás (például nyugdíj-takarékosság, egészségpénztár) 20 százalékos adójóváírásával. Hiszen ha nincs szja-köteles jövedelem, akkor nincs adójóváírás sem.

Vagyis ha a háromgyerekes anya részben éppen a gyerekei mellett/miatt kevesebb nyugdíjra számíthat, ezért valamennyit félretenne, mondjuk az adómentességből keletkező pluszjövedelméből, akkor valószínűleg nem kapná meg a 20 százalék adójóváírást.

Fotó: Thinkstock

Gáláns jutalom

A családi pótlék és családi adó- és járulékkedvezmény legkésőbb addig jár, a középiskola befejezéséig jár, esetleg ez még megtoldható néhány évvel, ha szakképzésben vesz részt. De ha a már felnőtt gyereknek nincs munkája, ha egyetemre, főiskolára jár, és alapvetően még mindig a szülei pénzére szorul, akkor nehézséget okoz, hogy egyik napról a másikra ugrik a családi pótlék és a családi adókedvezmény is. Három gyereknél szépen lassan olvadnak le gyerekenként a juttatások, de amikor már a legkisebb gyerekre sem jár semmi, és esetleg még mindegyik otthon él, nagyon hiányozhat a korábbi legfeljebb havi 150 ezer forint.

Vitathatatlanul a tervezet javára írható, hogy ezt a helyzetet orvosolná, legalább anyai oldalról az szja-mentességgel. Sőt, a legalább háromgyerekes anyáknál élethosszig kiterjesztené az szja-mentességet, ami már kifejezetten gáláns jutalomnak fogható fel. Ha az anyának egyébként van szja-köteles jövedelme.

Számos, egyelőre megválaszolatlan kérdés van tehát, melyeket feltettünk az illetékes minisztériumoknak is. Amint válaszolnak, jelentkezünk.

A Pulzus felméréséből korábban az derült ki, hogy a többség támogatja a háromgyerekes anyák szja-mentességét. És ön mit gondol a fentiek fényében?


Kapjanak-e szja-mentességet életük végéig a legalább háromgyerekes anyák?

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik