Pénzügy
Family Walking Through Winter Woodland Having Fun

Háromgyerekes anyák adómentessége – megint a jómódúaknak kedveznének

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 11. 10. 06:00

Korábban a témában:

A kormány már többször meglebegtette, most pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Beneda Attila is megerősítette a Magyar Időknek, hogy

a három- vagy annál többgyermekes anyák élethosszig tartó mentességet kapnának a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Arról is voltak már hírek, hogy mintegy 170-173 ezer édesanyát érintene a pozitív változás. Ezt nem cáfolták – ennek alapján arra lehet következtetni, hogy azok is részesülnének a kedvezményből, akiknek már van három gyerekük, nem csak azok, akiknek a jövőben lesz.

Budapest, 2018. augusztus 27.
Beneda Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának családpolitikáért felelõs helyettes államtitkára az Auchan áruházlánc és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) Vásárolj eggyel több iskolaszert! címû akcióján a Budaörsi Auchan áruházban 2018. augusztus 27-én. Az akció célja, hogy tanszereket, iskolaszereket gyûjtsenek olyan nagycsaládosok számára, akiknek ez komoly segítséget jelent.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára
(Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Igaz, a 2016-os mikrocenzus adatai szerint kis híján 206 ezer legalább három gyereket nevelő család volt, s az nem derült ki, miből adódik a 33-36 ezres lyuk a legalább háromgyerekes családoknál, anyáknál.

Az elképzelés elég fura, 50-60 évre előre szabályozni

– jegyezte meg Zara László adószakértő, amikor a kiszivárgott tervről kérdeztük.

Tízmilliókat is jelenthet a kormány terve

Vegyünk egy olyan háromgyerekes nőt, aki 30 éves, már visszament dolgozni, és mondjuk az átlagbérnek megfelelő most a keresete, azaz bruttó 324 300 forint. Neki elvileg 48 645 forint lenne az szja-ja a jelenlegi kulccsal. Kerekítettünk 50 ezer forintra, nem számoltunk bérnövekedéssel, betegállománnyal, adókulcscsökkenéssel (bár lebegtetik már pár éve a 9 százalékos szja-t), és úgy kalkuláltunk, hogy 65 évesen megy nyugdíjba, addig dolgozik csak.

S ha már számoltunk, a többi bérkategóriára is megnéztük, mennyit jelenthet 1 évre, és nyugdíjig az szja-mentesség:

Mint az ábrán látszik, aki csak minimálbért keres, annak szerényebb havi plusz jut csak, extra fizetéssel viszont kilő a nettó. Átlagkeresettel elvileg évi hatszázezer forinttal nőhet az anya nettó bére, a nyugdíjig pedig bő 20 millió forinttal többet vihetne haza, mint szja-mentesség nélkül. Ez elég jól hangzik.

Csak átlagbérrel és 170 ezer anyával számolva egyébként a költségvetésnek évente 102 milliárd forintjába kerülne a tervezet bevezetése.

Kontra: családi adókedvezmény

Jelenleg a háromgyerekesek havi legfeljebb 99 ezer forint családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíthetnek, ha van (annyi) szja-köteles jövedelmük. Átlagkeresetnél az anya teljesen le is nullázhatja az szja-ját, az egészségbiztosítási járulékát (7 százalék), és a nyugdíjjárulékból (10 százalék) is csak 4776 forint levonás marad neki.

Ha valóban szja-mentességről lesz szó, akkor az azt jelenti, hogy mellette nem jár az anyának családi adó- és járulékkedvezmény, ugyanúgy, ahogy azt nem lehet érvényesíteni a szintén adómentes gyes vagy gyet után sem. Viszont ha van társa, aki keres annyit, hogy egymaga is tudja érvényesíteni a teljes családi kedvezményt, akkor az anyának, a családnak valóban pluszt ad az anya szja-mentessége.

És minél nagyobb a háromgyerekes anya fizetése, annál többet nyerhet az szja-mentességgel. Hiszen egyelőre nincs szó arról, hogy csak havi bruttó X forint lehetne a lenullázandó szja, úgy, mint a családi adókedvezménynél.

Minden a megfogalmazáson múlik, hogy mi lesz a jogszabályban,

mondta Zara László.

Nézzük meg mi a helyzet az egyedülálló anyáknál. Ha az átlagbérest adómentessé nyilvánítják, akkor az szja-mentességel rosszabbul járna, mint most a családi adókedvezménnyel. Hiszen most a járulékait is majdnem lenullázzák, az szja-kedvezménnyel pedig csak a jövedelemadója lesz nulla.

A családi adókedvezménnyel havi 49 ezer forinttal többet nyerhet az átlagbéres anya most, mintha az szja-mentes lesz.

Emiatt lehet, hogy jobb lenne választási lehetőséget felkínálni. Vagy a családi kedvezményhez hasonlóan azt mondani, hogy az új mentesség nemcsak szja-, hanem járulékmentességet is jelent, akkor szinte nem is lenne levonás a bruttóból, és minden legalább háromgyerekes anya nyerne az új felállással. De ettől még igaz maradna, hogy aki többet keres, az többszörösét nyerheti annál, mint akinek alacsony a fizetése.

A legtöbbet az a család nyerhetné, ahol az anya nagyon jól keres, és az apa is legalább annyit, hogy a családi adókedvezményt érvényesíthesse teljes egészében a gyerekeik után.

Akinek nincs szja-köteles jövedelme, annak fityisz

A táblázatokban is jelöltük, hogy akinek nincs szja-köteles jövedelme, az nem tud adókedvezményt érvényesíteni, és az adómentesség sem fog rajta segíteni szemernyit sem. Például ha az anya munkanélküli, pont azért, mert a három gyerek mellett nem könnyű elhelyezkedni, akkor nem jogosult (adó)támogatásra. Ha részmunkaidős, és a keresete is ennek megfelelő, akkor pedig csak arányosan kevésre.

De nemcsak a munkanélküliek járnak ebben a cipőben, hanem a vállalkozók egy része is, például a katázók, evázók, akik a családi adókedvezményt sem tudják érvényesíteni, mert nincs szja-köteles jövedelmük. De ugyanígy nem adnak semmit a tervezett változtatással a legszerényebb ellátást kapó, gyesen, illetve gyeten lévő háromgyerekes anyáknak sem, hiszen az ő juttatásuk már eleve szja-mentes.

Nyugdíj-takarékosságnál hátrány is lehet

Kérdéseket vethet fel az is, mi lesz az egyéni öngondoskodás (például nyugdíj-takarékosság, egészségpénztár) 20 százalékos adójóváírásával. Hiszen ha nincs szja-köteles jövedelem, akkor nincs adójóváírás sem.

Vagyis ha a háromgyerekes anya részben éppen a gyerekei mellett/miatt kevesebb nyugdíjra számíthat, ezért valamennyit félretenne, mondjuk az adómentességből keletkező pluszjövedelméből, akkor valószínűleg nem kapná meg a 20 százalék adójóváírást.

Five pairs of a colorful rain boots. Family concept
Fotó: Thinkstock

Gáláns jutalom

A családi pótlék és családi adó- és járulékkedvezmény legkésőbb addig jár, a középiskola befejezéséig jár, esetleg ez még megtoldható néhány évvel, ha szakképzésben vesz részt. De ha a már felnőtt gyereknek nincs munkája, ha egyetemre, főiskolára jár, és alapvetően még mindig a szülei pénzére szorul, akkor nehézséget okoz, hogy egyik napról a másikra ugrik a családi pótlék és a családi adókedvezmény is. Három gyereknél szépen lassan olvadnak le gyerekenként a juttatások, de amikor már a legkisebb gyerekre sem jár semmi, és esetleg még mindegyik otthon él, nagyon hiányozhat a korábbi legfeljebb havi 150 ezer forint.

Vitathatatlanul a tervezet javára írható, hogy ezt a helyzetet orvosolná, legalább anyai oldalról az szja-mentességgel. Sőt, a legalább háromgyerekes anyáknál élethosszig kiterjesztené az szja-mentességet, ami már kifejezetten gáláns jutalomnak fogható fel. Ha az anyának egyébként van szja-köteles jövedelme.

Számos, egyelőre megválaszolatlan kérdés van tehát, melyeket feltettünk az illetékes minisztériumoknak is. Amint válaszolnak, jelentkezünk.

A Pulzus felméréséből korábban az derült ki, hogy a többség támogatja a háromgyerekes anyák szja-mentességét. És ön mit gondol a fentiek fényében?


Kapjanak-e szja-mentességet életük végéig a legalább háromgyerekes anyák?

Kiemelt kép:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.