Belföld

Három gyerek, semmi szja – ennyit ér

A minap a kormánypárti Magyar Idők kormányzati forrása alapján azt írta, a gyermekvállalást ösztönzésére a háromgyermekes nőket életük végéig mentesítenék a személyijövedelemadó-fizetés alól.

A Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak azt mondta, nehéz kiszámolni egy ilyen intézkedés hatását a költségvetésre, az pedig még bonyolultabb, hogy mennyi pénzt jelent az egyes családoknál.

Még nem tudni, pontosan kikre vonatkozna a kedvezmény, ha mindenkire, akkor a költségvetési hatást azért nehéz megbecsülni, mert azok is élhetnének vele, akik a három gyermeket felnevelték, de még aktívak a munkaerőpiacon.

Csiki Gergely szerint jellemzően a negyven év fölötti nők körében lehet majd a kedvezményezettek egy része.

Három vagy annál több gyermekes háztartás, ahol a gyermekek 18 év alattiak, 173 ezer van. Rájuk szinte azonnal érvényes lesz a kedvezmény.

Ez a kör nagyságrendileg 100 milliárd forintos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek. A családnak, amely érvényesíteni tudja a kedvezményt, egy évben 11 százalékkal javulnak a jövedelmi pozíciója. Az a nő, aki 39 éves korban, három gyermek után visszatér a munkaerőpiacra, átlagbérrel számolva 18 millió forinttal járna jobban a nyugdíjáig.

Illusztráció: Thinkstock 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik