Pénzügy

Rengetegen veszíthetik el az állásukat a lakástakarékok beszántása miatt

Már egy hete nem lehet állami támogatással új lakástakarék-pénztári szerződést kötni, így rengetegen esnek el a kiemelt megtakarítási lehetőségtől.

Lakástakarék: milliók életét teszi nehezebbé a kormány
Timiét, Lajosékét, Erzsiékét, fiatalokét, középkorúakét, idősödőkét. Süllyesztőbe kerülhetnek a lakástervek.

A Pénzcentrum most azt nézte meg, vajon hány munkahely kerülhet veszélybe a kormány intézkedése miatt. Az üzletkötőknek már húsz éve jelentett megélhetést ez a nagyon népszerű befektetési konstrukció.

2017-ben összesen 56 746 darab lakástakarék-pénztári szerződést kötöttek független közvetítőkön keresztül, amely a 446,1 milliárdos összes hitelkihelyezésnek több mint a fele, 247,6 milliárd forint az MNB adatai szerint. Azaz a csak a közvetítőkön keresztül kötött lakástakarék-pénztári szerződések összege meghaladta az ügynökök által kihelyezett összes hitelösszeg felét.

A jelentés szerint 2017-ben összesen 9926 fő foglalkozott pénzügyi értékesítéssel, ami azt jelentheti, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarítások visszaesésével több ezer ember megélhetése kerül veszélybe.

Azok a közvetítők, akik kizárólag a lakástakarék-pénztári szerződésekből éltek vagy pályaelhagyásra kényszerülnek, vagy más pénzügyi konstrukcióra kell alapozniuk tevékenységüket. A cikk szerint azonban valószínűleg nem fognak sokáig munka nélkül maradni, mert már most versengenek értük többek között a pénzintézetek is.

Idevág, hogy mit gondol a beszántási törvényjavaslatot jegyző fideszes honatya:

Bánki: Az ottdolgozókon múlik, hogy megmaradnak-e a lakástakarékok
A fideszes politikus szerint a lakástakarékoknak keresztbe tevő javaslat előremutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik