Gazdaság

Lakástakarék: új támogatási rendszert javasolnak a társasházaknak

A társasházaknak hatalmas veszteséget jelent a lakástakarékok beszántás, mint megírtuk, az egyetlen lehetőséget vették el ezzel tőlük, hogy a szükséges felújításokra valót képesek legyenek előteremteni:

A lakástakarék miatt ki fognak nyírni pár közös képviselőt
A társasházak bukják a legnagyobbat az állami támogatás megvonása miatt.

Kaplonyi György, Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke már akkor jelezte a 24.hu-nak, hogy  egy javaslatot dolgozott ki, hogyan kaphatnának mégis állami segítséget. Azonban részleteket még nem közölt. Azóta felkerült weboldalukra a javaslat, amit nyílt levélben juttattak el a lakástakarékok beszántását kezdeményező Bánki Erik fideszes képviselőnek. Mintegy 1 200 000 társasházi, lakásszövetkezeti lakás lakója nevében kérte, fontolják meg egy új, kifejezetten rájuk szabott támogatási rendszer felállítását. Ennek

alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetése, és működtethetné állami bank, vagy akár jegybanki alapítvány is.

Íme, mit javasolnak a társasházak:

Tisztelt Képviselő úr!

A gyors lakástakarék-pénztári törvénymódosítással a társasházak, lakásszövetkezetek felújítási alapjainak kezelését hozták nehéz helyzetbe.

Nem kívánunk vitatkozni érveikkel, biztosan volt, aki luxusberuházásokra használta az állami támogatást (de nem ez volt a jellemző), és a lakáskasszák tettek szert profitra működésük alatt. Viszont a társasházak egy jól működő rendszert kaptak a felújítási alapjuk kezelésére.

Olyan érzésem van, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték.

Kérjük Önöktől, mint országgyűlési képviselőktől, keressenek lehetőséget arra, hogy egy korrekt állami támogatási rendszer működhessen a társasházak felújításának segítése érdekében. A CSOK és a NOK nem a felújításra van kialakítva, hanem lakásvásárlásra. Az sem lenne jó ötlet, ha a CSOK rendszerébe lenne beépítve a társasházi felújítások támogatása. A most is bonyolult szabályozás csak még összetettebbé válna.

  • Szükség lenne egy önálló társasházi, lakásszövetkezeti támogatási rendszerre.

Ebbe a rendszerbe nem kell föltétlenül kereskedelmi bankokat bevonni. Működtethetné egy állami bank, jegybanki alapítvány stb. Így a befizetések is államilag védve lennének. A támogatási rendszer alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetése (pld: 25-30 Ft/m2), melyhez társulna egy meghatározott százalékos állami támogatás. A támogatás is lehetne sávos, különböző kritériumok alapján (nagyság, építés éve, épülettípus stb.).

Kérjük, gondolják át ezt a lehetőséget! Önnek, mint a gazdasági bizottság elnökének nálam nagyobb rálátása van az ország gazdasági helyzetére, a lehetséges megoldás megtalálására. Kérem, keressenek és találjanak megoldást a társasházak, lakásszövetkezetek felújítási alapjainak támogatására. Magyarországon mintegy 1 200 000 társasházi, lakásszövetkezeti lakás van. A városi lakosság döntő többsége ilyen lakásokban lakik, ezek az emberek most elestek egy jól működő támogatási rendszertől, egy nagyon kedvező hitelfelvételi lehetőségtől.

Ha modern városokat szeretnénk látni Magyarországon, akkor ahhoz szükséges, hogy a jelenlegi lakásállomány folyamatos felújítása biztosított legyen (homlokzatok, tetők, liftek, épület gázhálózata, elektromos hálózata stb.).

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt  /  MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik