Belföld

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

A CSOK-ra is esélyes 18 és 49 év közötti korosztály nagy része sem ért egyet a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésével, sőt a lakáskasszát jobb megoldásnak tartotta a családi otthonteremtési kedvezménynél. Felmérés a Ténygyártól.

Indokoltnak látja – vagy most már inkább így helyes: indokoltnak látná – a lakástakarékok állami támogatását a túlnyomó többség, és a lakástakarék-pénztári konstrukciót sokkal jobban szeretik a CSOK-nál – ezek a fő megállapításai annak a reprezentatív kutatásnak, amelyet a Ténygyár végzett a Pulzus kutatási applikációval a lakástakarék-pénztárak beszántásának napján.

Gyors döntés gyors kutatás indokol: két nappal a bejelentés után, a pénztárak állami támogatásának megszüntetéséről szóló parlamenti szavazással egy időben kérdeztük meg a 18-49 éves korosztály véleményét a statáriális döntésről. A megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy vagy neki vagy a családjában valakinek van lakástakarék-pénztári megtakarítása. A teljes lakosságnak egyébként közel hatoda fizetett a lakáskasszák valamelyikébe, az elmúlt 22 évben körülbelül 4 millió szerződés született.

A lakáskassza-konstrukció tehát igen népszerű (volt), bizonyítják ezt az utolsó napokban a pénztárak és a bankok előtti sorok. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rohamtempót is ezzel indokolta: azért kellett 24 óra alatt dönteni a megszüntetésről, mert különben még többen kötöttek volna szerződést az utolsó pillanatban.

Mindenesetre a kormányzati érveléssel a megkérdezettek több, mint kétharmada nem ért egyet.

A kormány szerint azért kellett az állami támogatást eltörölni, mert a lakástakarék nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók „extraprofitot” realizálnak. Az ellenérvek szerint a  60-70 milliárd forint támogatás mellett évente legalább 20 ezer ember lakhatását segítette ezt a szisztéma. A megkérdezettek több mint kétharmada, úgy tűnik, egyelőre kevéssé rezonált a kormányzati érvekre, az állami támogatást indokoltnak tartja:

A kormányzati megszólalók a lakáskasszákat rendre a CSOK-kal vetették össze, Gulyás Gergely szerint például a családi otthonteremtési kedvezménnyel három év alatt több lakás épült, mint tíz év alatt a lakáskasszával. A kormány a hírek szerint a CSOK kiterjesztésével hűtené a kedélyeket. A kedélyek karbantartása indokoltnak is tűnik, hiszen a Ténygyár kutatásának eredményei szerint szignifikánsan többen vannak azok, akik a lakástakarék-pénztári megoldást hatékonyabbnak látják a CSOK-nál.

Módszertan

Az adatfelvétel időpontja: október 16. A Pulzus kutatási applikációban (www.pulzus.eu) feltett kérdésekre beérkezett válaszokból képeztük azt a 800 fős mintát, amely nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentálja a 18-49 éves magyar alapsokaságot.

A lakástakarék miatt ki fognak nyírni pár közös képviselőt
A társasházak bukják a legnagyobbat az állami támogatás megvonása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik