Pénzügy

Négy hónap alatt 18,7 milliárdot szórtak ki kommunikációra Rogánék

Dübörög a kormányzati propagandagépezet, legutóbb júniusban kötött 25 milliárd forintos keretszerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) és ebből 18,7 milliárd forintnyi megbízást már ki is osztott. A legtöbbet, 5,9 milliárd forintot a Sargentini-jelentés ellen fellépő, szeptemberben indított kampányra szánták, a legnagyobb tételek között ezt követi a Magyar Turisztikai Ügynökség 4,5 milliárdos, illetve az Államadósságkezelő Központ 1,4 milliárd forintos megbízása. (Az érvényben lévő keretszerződés összes megbízását a cikkünk végén lévő táblázatban részleteztük.)

2014 óta minden állami kommunikációs megbízást a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó NKH-n keresztül bonyolítanak. A rendszer lényege, hogy az olyan nagy állami tulajdonú cégek, mint a Magyar Posta, a MÁV vagy a Magyar Turisztikai Ügynökség nem írhatnak ki saját közbeszerzést, a szükséges kommunikációs feladatokra a NKH talál ügynökségeket. A hivatalos magyarázat szerint a központosításra a költséghatékonyság miatt volt szükség, ehhez képest

tavaly minden eddiginél több pénzt, több mint 66 milliárd forintot osztott ki a kormány propagandacélokra.

A költségek lefaragását vélhetően nem segíti, hogy a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó NKH nem feszült bele, hogy minél jobban megversenyeztesse a gyakran többmilliárdos munkákat: kiírtak egy 25 milliárd forintos keretközbeszerzést, amelyen három nyertest hirdetnek, az egyes megbízásokra pedig csak ez a szűk kör pályázhat. Így lettek az állam legnagyobb kommunikációs beszállítói Kuna Tibor, Csetényi Csaba és Balásy Gyula cégei lettek.

Közpénzben fürödtek a kiválasztottak

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Seszták Miklós egykori fejlesztési miniszterrel is baráti viszonyt ápoló Kuna Tibor két érintett cége, a a Young and Partners Kft. és a Trinity International Communications Kft. tavaly 29 milliárdos forgalmat bonyolított. Kuna 565 milliós osztalékot vett ki a cégekből. Csetényi Csaba cégei, a Network 360 Reklámügynökség Kft. és az Affiliate Network Kft. a rekordnagyságú tavalyi reklámköltésből csak egy 3,61 milliárdos szeletet kaptak. Viszont a Miniszterelnökségtől beesett egy 6,6 milliárdos tender, így a Rogán Antal szomszédjaként emlegetett, de valójában jó ideje inkább Lázár Jánoshoz köthető Csetényi cégei 1,1 milliárdos nyereséget hoztak össze. A migránsellenes és a Soros György személyét támadó kampányokat levezénylő Lounge Design Kft. és a médiafoglalásokért felelős New Land Media Kft.  tavaly az állami médiaköltések csaknem felét kapták meg 44,97 milliárd forint értékben. Balásy Gyula cégei 2,3 milliárdos osztalékot termeltek.

A legfrissebb, jelenleg is érvényben lévő, 25 milliárd forintos — de kétszer is újratölthető, tehát akár 75 milliárdot is elérhető — keretszerződést idén júniusban kötötte meg az NKH a szokásos triásszal, akik közül kettővel aztán a szerződéskötés másnapján fel is mondták a megegyezést. Mint kiderült: Csetényi Csaba és Kuna Tibor cégeit szabályszegés miatt már hetekkel korábban kizárta a rendszerből a Közbeszerzési Hatóság, így abban csak az egyaránt Balásy érdekeltségi körébe tartozó Lounge Design Kft. és New Land Media Kft. maradt bent. A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent hirdetmények szerint ezek a cégek a 25 milliárd forintos keretszerződés megkötése óta összesen 18 milliárd 786 millió forint értékben kaptak megrendeléseket. 

Ha a teljes 2018 as évet nézzük, október 15-ig összesen 23 milliárd 520 millió forintnyi megbízást kaptak Rogán Antal hivatalától. Ez az NKH-n keresztül idén kiosztott 23 milliárd 831 millió forintnyi megbízás 98,6 százaléka.

Táblázatunkban a Nemzeti Kommunikációs Hivatal összes idei megbízását szedtük össze.

 

Kiemelt képünkön: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felesége, Rogán Cecília társaságában a boxutcában a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a Hungaroringen 2016. júliusában.Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik