Belföld

Jó bornak nem kell cégér, de azért a magyar állampapírt 1,4 milliárdért reklámozzák

Ismét nagyértékű megbízást kaptak Balásy Gyula cégei a Kommunikációs Hivataltól, ezúttal az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nek (ÁKK) dolgoznak majd 1,4 milliárd forintért. A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött összegzés szerint a New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. ezúttal a magyar állampapírokat reklámozzák majd.

Ezúttal is szokásos alvállakozóikkal, a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet Kft.-vel, a p2m Consulting Kft.-vel és a finoman szólva is kormányközeli Politikai Iskola Alapítvánnyal dolgoznak majd.

Van egy magyar cég, ahol elvileg még a titkárnő is kétmilliárdot termel
Az Európai Unióban bárhol megirigyelhetik a New Land Media Kft. tavalyi teljesítményét. A kormányzati hirdetéseket és plakátokat gyártó reklámcég papíron az uniós termelékenységi átlag 33-szorosát teljesítette 2017-ben.

A G7 nyáron írta meg, hogy monopolizálódott az állami kommunikáció, ha minden jól megy, Balásy Gyula cégei 75 milliárd forintot kommunikálhatnak el.

Most akkor ki veszi az állampapírt?

Tavaly októberben Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója arról beszélt, hogy a tervezett 700 milliárd forintnál jóval nagyobb mértékben, összesen 1300 milliárd forinttal nőtt a lakossági kézben lévő állampapírok összege, így annak összértéke elérte a 6500 milliárd forintot.

Néhány hónappal megszólalása előtt, 2017 júniusában robbant a bomba: nem tudni, kihez került 1700 milliárd forintnyi lakossági állampapír. Ennyivel kevesebb volt ugyanis a háztartások tulajdonában, mint amennyi lakossági állampapírt az ÁKK számon tartott. A Portfolio.hu hiába kérdezett utána: sem az ÁKK, sem az MNB nem tudta megmondani, pontosan kik azok a piaci szereplők, akik a háztartások mellett ilyen nagy összegben vesznek a lakossági kötvényekből. Végül arra jutottak, hogy az 1700 milliárd forintnyi állományból mintegy 1000 milliárd forintnyi landolhatott a bankoknál.

2017 májusában az Azénpénzem.hu kutatta ki, hogy bár a lakossági állampapírok rekordeladásáról havonta küldi az ÁKK a győzelmi jelentéseket, az MNB adatai egészen más képet festenek. Kiderült: a lakossági papírok legalább ötöde intézményi befektetőknél van, akiknek ugyanúgy fizeti az extra magas kamatokat az állam, mint a lakosságnak. Idén augusztusban az Index írta meg, mekkora és milyen trükkös pénzgyár épült ki a lakossági állampapírok körül.

Kép: Varga Mihály miniszter emlékplakettet ad át Barcza Györgynek, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának az új kétéves futamidejű államkötvényt bejelentő sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2017. április 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik