Pénzügy

Vizitdíj helyett: sok százezer forintot kéne fizetnie annak, akinek nincs rendben a tb-je

Drasztikus változás lehetőségét villantja fel az a jogszabálytervezet, amely a Népszava birtokába került. Akinek nincs rendben a társadalombiztosítási jogviszonya (tehát nem fizet maga után, vagy a munkahelye nem fizet ő utána az ingyenes ellátásra feljogosító szociális hozzájárulási adót vagy egészségügyi járulékot, és az állam sem fizet utána), annak ki kellene fizetnie az egészségügyi ellátásának az árát – ez a lényege a lap által megszellőztetett elképzelésnek. (Mivel még tervezet, ezért a kormány nem fogadta el, és könnyen lehet, több javaslat közül ez csak az egyik, és lehet, végül nem lesz az egészből semmi.)

Most az van, hogy amikor valaki háziorvoshoz megy, vagy szakrendelőbe, kórházba, ott ellenőrzik a tb-számát és azt, hogy rendben van-e a jogviszonya. Ha nincs, és felvillan a piros lámpa, az orvos figyelmezteti, hogy tegye rendbe a jogviszonyát, valamint az adóhatóság megpróbálja behajtani rajta az elmaradt járulékot, adót.

Ezt változtatná meg úgy a törvénytervezet, hogy nem az elmaradt, azaz be nem fizetett járulékot, adót hajtanák be rajta, hanem a kezelés árát vasalnák be – és ez sokkal többe kerül, mint amennyi az elmaradt járulék.

Most úgy körülbelül 400 ezer személynek nincs egészségbiztosítása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint, és minden huszadik beteg taj-kártyájának ellenőrzésekor gyullad ki a piros lámpa.

Ha megvalósulna az elképzelés, akkor bizony nagyon sokba kerülne a tb-jogviszony rendezetlensége. A lap azt írja:

Egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de például a szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul.

Az átlagos 195 ezres kezelési költség persze a betegségtől függően sokszorosára nőhet. (A sürgős, életmentő ellátások elvben alanyi jogon, térítésmentesen járnak.)

A daganatos betegek egy adagnyi kemoterápiája például tipikusan 700 ezer forintba kerül, ám ebből legalább egy tízes sorozatra van szükség. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a rákgyógyszerét szükség van a célzást segítő molekuláris vizsgálatra is, már az belekerülhet másfél millió forintba. Egy szülésért 68 ezer forintot fizet az egészségbiztosító. A patikai gyógyszerkiváltás alapján is követelhet vissza pénzt a költségvetés.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye

Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. 

 

Egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte.

 

Téves, félrevezető, és az ellátásra szoruló betegeket minden indok nélkül riogató az a cikk, amely a mai Népszavában jelent meg. Azokra a magyar biztosítottakra vonatkozó szabályozás nem változik, akik érvényes TAJ számmal (amely lehet zöld és piros lámpa) vesznek igénybe magyar közfinanszírozott szolgáltatónál ellátást, ők ezt továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe.

 

Nem változik és rosszhiszemű az-az állítás is, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek ki kellene fizetni a tervezet szerint az ellátás költségeit. Erre vonatkozóan a Népszava állításával szemben egyetlen jogszabály módosító javaslat sem készült. A jogszabály tervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott javaslatot az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolta a NEAK.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik