Pénzügy

Új remény a pereskedő volt devizahiteleseknek

Devizahitelesek (Devizahitelesek)
Devizahitelesek (Devizahitelesek)

Teljesen új irányt szabhat a devizahiteles pereknek az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, aki szerint vizsgálható, hogy az árfolyamkockázatról megfelelően tájékoztattak-e, és ha nem, tisztességtelen lehet a kockázat teljes áthárítása az ügyfelekre, így az nem kötelezi őket. Ez egyelőre csak egy vélemény, de nagy hatása lehet, kommentál az Azénpénzem.hu.

Jevgenyíj Tancsev indítványa szerint vizsgálhatja nemzeti bíróság a devizahitelek árfolyamkockázatát a kölcsönt felvevőre terhelő, jogszabályban rögzített feltétel tisztességtelenségét, ha a szerződésben nem fogalmaztak világosan és érthetően. Ha emiatt a feltétel tisztességtelen, akkor nem kötelezi a fogyasztót.

Márpedig ez merőben új megközelítés a magyar bírósági gyakorlathoz képest. A 2014-es devizahiteles törvények (ezek rendelkeztek az elszámoltatásról és a forintosításról is) ugyanis a kölcsönt felvevőre hárították az árfolyamkockázatot, és ettől kezdve törvényen alapultak a szerződések, tehát a tisztességtelenség kérdése nem volt vizsgálható.

LMP: A kormány és az MNB is átverte a devizahiteleseket
A párt azt szeretné, hogy addig ne lehessen senkit kilakoltatni, amíg nincs valódi megoldást nyújtó törvény.

Kiemelt kép: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik