Gazdaság

Elúszhatnak a volt devizahitelesek utolsó reményei is

Az árfolyam-különbözettel kapcsolatos perek még jelen vannak az Európai Bíróságon, de a hasonló ügyben hozott Romániai ítélet nem sok jóval kecsegtet – hívja fel a figyelmet a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete. (MTI OS)

A Kúria ugyanis ezzel kapcsolatban hozott egy jogegységi határozatot, mely szinte szó szerint megegyezik az európai uniós ítélettel. Ennek lényege, hogy kellően érthető volt-e az árfolyamkockázat az ügyfelek számára.
A bírósági ítélkezési gyakorlat szerint minden világos volt, illetve még az sem számít, hogy volt-e kockázatfeltáró nyilatkozat vagy nem, a felelősség az adósokat terheli.A bíróságokat semmilyen eljárás nem hatja meg. Sem a bankvezérek nyilatkozatai, sem a reklámhadjáratok, mely ráutaló magatartással ösztönözték a hitelfelvételeket.

A Kúria nem hajlandó kiadni azokat a hatástanulmányokat, ami alapján a felelősséget áthárította az adósokra. Csodaszámba menne, ha a magyar ügyekben más ítélet születne. Politikai döntés nélkül az ügyek nem fognak kimozdulni a holtpontról, a bíróságok álláspontjának megváltozására sincsen esély a nyilvánvaló tények ellenére sem. A legnyomósabb érv az a banki mentegetőzés, hogy ők sem láthatták előre a kedvezőtlen változásokat, de az ügyfelektől viszont elvárnák, hogy a jövőbe lássanak – kommentált a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik