Pénzügy

Százezernél nagyobb különbség is akad a boltok bérrangsorában

Két esztendő alatt negyedével nőtt a boltos eladók bére, de a különbségek az egyes boltok között megmaradtak a legfrissebb bérrangsor szerint. A legjobban fizető illatszerbolt és a legrosszabbul fizető halárus keresete között 60 ezer forint a különbség. Volt már ennyi, de a létszám alapján százezres különbségek is akadnak, írta a Blokkk.com.

Az eladóknak, pénztárosoknak, árufeltöltőknek adott fizetéseket nézve három részre szakadt a boltosok világa. A dobogósok havi bruttó 230 ezer forint környékén tudnak fizetni. A középmezőny a 190-220 ezer forint közötti sávban képes bért adni a bolti dolgozóknak. A bérkülönbségek pedig megmaradtak, így a minimálbér-emelések ezt a fajta különbséget nem mérsékelték, mivel a munkaerőhiány is kíméletlenül megdolgozta a kereskedelmet.

A februári KSH-adatok alapján:

  • a boltos átlag bruttó 207 ezer forint volt, a legtöbbet az illatszerboltok fizettek (bruttó 233 ezer forintos átlag), a legkevesebbet pedig a halasok (átlagban bruttó 174 ezer forintot).

Sokkal nagyobb bérkülönbségek rajzolódtak ki a boltos kereskedelem eladóinak körében, ha a bolti létszámot is nézték. Érvényesülni látszik a kisbolt kis bér, nagy bolt nagyobb bér irányzat.

  • A legkisebb boltokban átlag alatt (Bruttó 176 ezer forint), a nagyobbakban tetemes összeggel többet (átlagban bruttó 310 ezer forintot) lehet keresni.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik