Pénzügy

70 ezer forintért lehet egy magyarból német állampolgár

Magyarországon évek óta tart a fokozott tempójú kivándorlás, a régióban ezzel a jelenséggel nem vagyunk egyedül. Horvátországban Kolinda Grabar-Kitarovic államfő szerint rendkívüli állapot van, a népesség 10 százaléka már külföldön dolgozik. Az Eurostat adatai alapján 2016-ban 3049 magyar vette fel egy másik EU-s tagország állampolgárságát. Ez nemcsak az évek óta húzódó trend miatt aktuális adat, hanem azért is, mert a választások éjszakáján hirtelen sokszorosára ugrott meg azoknak a száma, akik a Google keresőjében kerestek rá arra a szóra, hogy kivándorlás.

A Pénzcentrum most azt nézte meg, mi kell ahhoz, hogy egy magyar ne csak külföldön dolgozzon, hanem állampolgárságot is kapjon, például Németországban.

Azok a külföldiek, akik legalább nyolc éve legálisan élnek Németországban, általánosságban jogosulttá válnak német állampolgárságra, ám van néhány feltétel, melynek meg kell felelniük, leginkább a felnőtteknek:

  • Ismerni kell a német törvényeket, társadalmi szokásokat és a jogi rendszert, amely tudásról egy állampolgársági vizsgán kell számot adni,
    önfenntartónak kell lenni.
  • B1-es szinten (ez a hagyományos magyar alapfokú szint) beszélni és írni kell tudni németül.
  • Nem lehet büntetve, aki állampolgárságot szeretne.
  • Elkötelezettnek kell lenni a szabadság és a demokrácia felé, ahogy az a német alkotmányban benne van.
  • Be kell fizetni egy 225 eurós (kb. 70 ezer forint) díjat. Gyerekeknek jelentősen kisebb ez a költség.

A német törvények egyébként általánosságban tiltják a kettős állampolgárságot, de ez más EU-tagok állampolgáraira nem vonatkozik, így meg lehet tartani a magyar útlevelet is.

Aki kíváncsi, mi kell az állampolgársághoz az Egyesült Királyságban vagy Svédországban, az kattintson.

Kiemelt kép: Virágba borult magnóliafa a városháza épülete mellett az észak-németországi Jork városban. (MTI/EPA/Focker Strangmann)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik