Pénzügy

Befalja az olasz energiavállalatot Orbán Viktor barátjának cége

Bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a MET gázkereskedő, hogy megveszi a Tigázt az olasz Enitől – derül ki a a GVH honlapjáról.

Az összefonódás bejelentés szerint a MET Holding AG közvetlen egyedüli irányítást szerez a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. felett a részvények 98,99 százalékának ENI S.p.a-tól való megvásárlásával. Így

a teljes északkelet-magyarországi gázhálózat a MET kezébe kerül.

A Tigáz évi több mint kétmilliárd köbméter földgáz elosztásával 1094 településen körülbelül 1,2 millió fogyasztót lát el. A vezetékhálózat meghaladja a 33 ezer kilométert, ami a teljes országos hálózat 48 százaléka.

Az ügyletről egyébként már tavaly hírt adtak, a GVH-ig most jutott el a fúziós ügy. A hivatal, ha nem lát okot részletes piacvizsgálatra, akkor akár 8 napon belül jóvá is hagyhatja az ügyletet,  pontosabban hatósági igazolást ad ki arról, hogy végrehajtható.

Üstökösök

A svájci központú, de magyar érdekeltségű MET-csoportot tizenegy éve alapították nemzetközi gázkereskedelemre. Ennek ellenére az utóbbi években rohamléptekkel terjeszkednek a hazai energiapiacon. Négy éve átvették a francia GDF Suez (ma Engie) kezében a csőd szélére került, jelentős méretű Dunamenti Erőművet. Most az olasz Eni-től a Tigázt. A cégcsoportnak még az ukrán gázszállításokhoz is köze van, a tőlük vett gázt szállítják Magyarországról Ukrajnába.

A cégcsoport negyven százalékos tulajdonosa a Mol, a fennmaradó hányadon különböző offshore-szerű hálózatok osztoznak. Utóbbiak végső tulajdonosai Mol- és kurzusközeli vállalkozók. Ilyen például Orbán Viktor kötélbarátja, Garancsi István (10 százalékos tulajdonos), vagy Nagy György (25,3 százalék). Utóbbi nemrég kivásárolta a gázüzletben megkerülhetetlennek mondott orosz kapcsolat, Ilja Trubnyikov részét is. Tulajdonos még a cégcsoport vezetője Lakatos Benjámin 24,7 százalékkal.

A cégről több éve derült ki, hogy a kormány és az MVM feltűnő engedékenysége nyomán az állami cég helyett jelentős gázkereskedelmi nyereségre tehetett szert 2011 és 2015 között. A művelet lényege az volt, hogy az állami MVM leányvállalata, az MVMP a határ osztrák oldalán gázt vett a MET csoport egyik cégétől, majd a határ magyar oldalán ugyanazt a gázt eladta a MET egy másik cégének. Az üzletet végül az Európai Bizottság nyomására leállította a kormány. A szocialisták szerint az ügylettel 150 milliárd forint kár érte az államot.

Kiemelt képünk illusztráció: TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatóságának 122-es számú gázkútja Hajdúszoboszló határában. Fotó:MTI/ MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik